Cesaria Evora – Cesaria (1995) RCA Records

Cesaria Evora (1941-2011) “Koncerteken messziről úgy festett, akár egy belvárosi házmesterné. Úgy ült mindig a színpadon középen, még két évvel ezelőtti budapesti koncertjén is, mintha egy vasárnapi ebédfőzés kellős közepéből ragadta volna el a reflektorfény. Hetyke volt és szerény.

Elcsoszogott a székéig, mezítláb (kötelezően), lehuppant, és már zúgott is a morna, sírt a hegedű, egyre ismerősebb lett. Ahogy a zenekarának intett, abban a mozdulatban, és pláne abban, ahogy a koncert kellős közepén rágyújtott egy jó kövér szivarra, hát abban benne volt minden.
Az a mozdulat volt ő: Cesaria Evora, a morna királynője, a Zöld-foki-szigetek utazó nagykövete, a mezítlábas díva.
Állandóan úton volt, gyógyított a puszta lényével. Bárhol, bármikor hihetetlen erős atmoszférát teremtett azzal, ahogy az első hangot a mikrofonba keseregte. Budapesti koncertjén teljes szektorok pattantak fel a székükből, hogy a színpad tövében ropják, vagy csak hogy lássák, ahogy tulajdonképp nem történik semmi. Cesaria Evora koncertjein a show-elemek nélküli eseménytelenséggel, a puszta zenével is csordultig el lehet telni.
Húsz év alatt, már bőven a nyugdíjas éveit taposva, ráadásul abszolút antisztár alkattal Evora olyasmit ért el, amiről sztárgyári szakmunkás legfeljebb álmodhat; bármit énekelt lemezen vagy élőben, feltétel nélkül szerették.
Az utóbbi néhány évben csak nálunk legalább évente egyszer megfordult, kiadott tíz albumot, számos Grammy-díjat kapott, többen remixelték, néhány világsztárral együtt is dolgozott – és a legszebb, hogy mindeközben pedig megmaradt annak a „mindenki ismerőse házmesternőnek”, aki volt.
Beszélt az arca is. Vonásaiba volt vésve minden, a hangjába pedig beleércesedett a keserédes életérzés, az örök elvágyódás szomorú szépségét megéneklő sodade (portugálul: saudade). Lehetetlen bármilyen nyelvre lefordítani.
Azok a milliók, akik hallgatják, de egy szót sem értenek a portugál fado bluesos hangzású zöld-foki-szigeteki változatai, a mornák lírai szépségű szövegéből, inkább csak érzik.
„Cize” története is úgy szép, ahogy csak egy morna lehet. Intézetben töltött gyerekévek után hamar szerelembe esett egy matrózzal, kislányt szült neki. A matróz elhagyta, neki pedig maradt a dal, a bárokban kiénekelt bánat, és a pohár – kapaszkodónak. Egy Zöld-foki-szigetekről elszármazott francia producer vette rá, hogy rögzítse lemezre néhány dalát, és az akkor már ötven felé közeledő Cesariát magával vitte Párizsba.
Beteg volt a szíve, átesett szélütésen, több operáción, az utóbbi időben teljesen legyengült, de az éneklést nem hagyta abba. Halála pillanatáig meg sem állt.” (Klementisz Réka, mno.hu)

A dalok:
01. Petit Pays (3:47)
02. Xandinha (5:43)
03. Tudo Tem Se Limite (4:31)
04. ConseDJo (4:34)
05. D’Nhirim Reforma (5:38)
06. Rotcha ‘Scribida (4:29)
07. Oriundina (5:33)
08. Tudo Dia E Dia (3:55)
09. Nha Cancera Ka Tem Medida (6:07)
10. Areia De Salamansa (3:32)
11. Flor Na Paul (5:28)
12. Doce Guerra (4:28)

https://zenekucko.com/03292

0

Visits: 1

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Cesaria Evora – Cesaria (1995) RCA Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

19 − 3 =

Password generation