Tommy Bolin – The Ultimate [2 CD] (1989) Geffen Records

Tommy Bolin

Thomas Richard Bolin (1951-1976) 1951. augusztus 1-én született Iowa-ban. Az átlag hard rocker annyit tud róla, hogy a Deep Purple tagja volt 1975. június és 1976. március között, játszott a Come Taste The Band (1976) lemezen, ő volt a csere gitáros Blackmore helyén.Talán még azt is tudja mindenki, hogy a Come Taste The Band lemez mennyire más volt, mint az összes többi Dp lemez, és valószinűleg azt is tudja mindenki, hogy 1976. december 4-én Miami-ban halt meg kábítószer túladagolás következtében… Talán, ezzel (is) szakítva véget a Deep Purple Coverdale-es és Hughes-os pályafutásának. Azt már kevesebben tudják, hogy ez a 25 éves korában elhúnyt gitáros egy zseni volt, ha nem is illett a Purpe-be…
Tommy Bolin pályafutása még tizenévesként 1969-ben indult be a denveri Ethereal Zephyr, majd névrövidítés után a Zephyr nevű csapattal (69-ben lemezük is megjelent “Zephyr” címmel, majd 1971-ben Going Back To Colorado címmel, amin Robbie Chamberlin dobolt). Technikás jazz-rock fúziós csapat volt, kb Jeff Beck stílusában nyomult. Tagja lett az ENERGY-nek, de ez egy nagyon rövid együttműködés volt. Viszont így jutott el 1973-ban New York-ba, hogy együtt jammeljen EDDIE GOMEZ-zel és JOHN LEE HOOKER-rel. Végül a legendás Miles Davis dobos, Billy Cobham ‘Spectrum’ című lemezén kötött ki.

Mivel nagy hiány volt impresszív jazz gitárosból, így itt ismerték meg és innen hívták Joe Walsh helyére a James Gang nevű formációba, akikkel két lemezt is készített Bang (1973) és Miami (1974) címmel. 1974-ben játszott a jazz-rock dobos ALPHONSE MOUZON ‘Mind Transplant’ lemezén.

Tommy ekkor leszerződött a Nemperor recordsal, egy szóló lemezre ami igazi szupergroupot jelentett volna, hiszen a Beach Boys-os Brian Wilson-al együtt olyan vendégeket fogadott volna, mint David Sanborn, Jan Hammer, Stanley Sheldon, Phil Collins és Glenn Hughes. to nA lemez felvételei közben kereste meg a Deep Purple azzal az ajánlattal, hogy vegye át a kiszállt Ritchie Blackmore helyét (aki ekkoriban, 1975. áprilisában alapította meg a Rainbow-t az ELF tagjaival, köztük Dio-val).

A Deep Purple mellett jelent meg 1975-ben végül első szóló lemeze, amin sok más név mellett a TOTO tagja, Jeff Porcaro neve is szerepelt. RITCHIE BLACKMORE helyére érkező Bolin egészen más zenét vitt a csapatba is, és a szóló lemezén is. Ez a zene a funky, a laza rock, a jazzes attitűd volt. A DEEP PURPLE-lel turnézott Amerikában, majd a Brit turné következett amikor 1976 végén DAVID COVERDALE bejelentette, hogy kiszáll a csapatból. A Purple szétesett…

Bolin ismét szóló lemezt akart készíteni, saját TOMMY BOLIN BAND nevű csapatával, ebből lett ez az album. Billentyűsként csatlakozott hozzá az ex VANILLA FUDGE tag Mark Stein, basszerként Reggie McBride, dobosként a MAHAVISHNU ORCHESTRA-ból Narada Michael Walden, szaxofonosként Norma Jean Bell. Ebben a felállásban indultak turnéra, ami végül a halálával végződött…

Bolin nagy ivó, nagy nőcsábász hírében állt egész pályafutása alatt. De, drog problémáiról is mindenki tudott, ami elsősorban a Deep Purple tagság alatt lett igazán éles. Ő volt maga a klasszikus rock and roll életforma!
Fiatalon került a rockbizniszbe, és végig őrültködte egész pályafutását. Időnként kipottyantva magából néhány zseniális gitárhangot.” (passzio.hu)

CD1
01 – Sail On (Zephyr)
02 – Cross The River (Zephyr)
03 – See My People Come Together (Zephyr)
04 – Showbizzy (Zephyr)
05 – Alexis (James Gang)
06 – Standing In The Rain (Zephyr)
07 – Spanish Lover (Zephyr)
08 – Do It (Zephyr)
09 – Quadrant 4 (Billy Cobham)
10 – Train (Moxy)
11 – Time To Move On (Moxy)

CD2
01 – Golden Rainbows (Alphonse Mouzon)
02 – Nitroglycerin (Alphonse Mouzon)
03 – Gettin’ Tighter (Deep Purple)
04 – Owed to ‘G’ (Deep Purple)
05 – You Keep On Moving (Deep Purple)
06 – Wild Dogs (Deep Purple)
07 – Dreamer (from first solo album)
08 – People, People (from first solo album)
09 – Teaser (from first solo album)
10 – Sweet Burgundy (from second solo album)
11 – Shake The Devil (from second solo album)
12 – Brother, Brother (unreleased acoustic demo)

https://zenekucko.com/06007-008

0

Visits: 2

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kilenc + 5 =

Password generation