Dream Theater – Images and Words / Metropolis Part 2 : Scenes from a Memory (1992/1997)

A zenekar magját a ’80-as évek közepén három New York-i és Long Island-i gyerekkori barát, John Petrucci gitáros, John Myung bőgős és Kevin Moore billentyűs alkotta, akikhez nem sokkal később csatlakozott a dobos, Mike Portnoy, akivel a bostoni Berklee konzervatóriumban haverkodtak össze. A kezdetben Majesty néven futó zenekart olyan közös kedvencek szeretete hozta össze, mint a Rush, a Pink Floyd, az Iron Maiden, a Metallica, a Beatles, a Yes, Frank Zappa, a Queensryche, a Marillion, a Genesis, a Kansas és mások. Petrucci: „Akkoriban ezek közös favoritok voltak. Egyszerűen úgy alakult, hogy mindannyian ugyanazokat a bandákat szerettük. A Yes mindenképpen az egyik legfontosabb volt, valamint az Iron Maiden is. Megvolt tehát a kapcsolódási pont. De a legnagyobb kedvenc a Rush volt.”

Az Images And Words igazi erőssége, hogy tökéletes egyensúlyt teremt a lágyabb, lírai szerzemények, illetve dalrészek, valamint a kifejezetten súlyos, metalos témák között. Ezzel együtt összességében a metalos megközelítés dominál (igaz, nem olyan súllyal, mint a következő Awake-en), de több helyen a ’70-es évek progresszív zenéinek hatása, míg máshol (a Take The Time-ban vagy az Another Dayben) kifejezetten jazzes elemek, például szaxofon is előkerülnek, utóbbi a stúdió tulajdonosa, nem mellesleg Spyro Gyra tag, Jay Beckenstein jóvoltából. Mindez persze nem valamiféle ad hoc, kaotikus stílusegyveleg, hanem nagyon is tudatos döntés, a makulátlan technikai tudás és a zeneiség tökéletes eredménye.
A mesterien kidolgozott szövegek is a lemez egyértelmű erősségei közé tartoznak, különösen az album második felében. Bár a Metropolis címe eredetileg csak poénból kapta meg a misztikus Part I kiegészítést (a nóta önmagában is kerek), Vergilius Aeneisének Petrucci által átírt sztorija hét évvel később egy teljes album koncepcióját alapozta meg [Metropolis Part 2 : Scenes from a Memory], ami mind szövegében, mind a visszatérő zenei motívumokban tökéletes folytatása a Miracle And The Sleepernek.

A Metropolis Part 2 : Scenes from a Memory története egy napjainkban élő férfiról, Nicholasról szól, akinek folyton emlékképek villannak be egy másik világról, egy másik életről, ezért felkeres egy hipnoterapeutát, hogy kiderítse, mi okozza a látomásokat. Rájön, hogy valójában egy 1920-as években élt lány, Victoria reinkarnációja. Ahogy a történet halad előre, feltárul a lány élete és kiderül, hogy a szerelmi háromszögbe keveredett lányt fiatalon ölték meg. Ennél a pontnál kapcsolódik össze a történet a Metropolis első részével, a “The Miracle and the Sleeper”-rel. Egy rejtélyes gyilkosságba csöppenünk, amelynek bonyodalmait végigkövethetjük az egész albumon, egészen a rejtély megoldásáig. Aztán a legvégén egyszer csak jön egy csavar, és néhány utalásból arra következtethet a hallgató, hogy valami egészen más történt.

Images and Words (1992)
01. Pull Me Under
02. Another Day
03. Take the Time
04. Surrounded
05. Metropolis Pt. 1: The Miracle and the Sleeper
06. Under a Glass Moon
07. Wait for Sleep
08. Learning to Live

Közreműködők:
James LaBrie – ének
John Petrucci – gitár
John Myung – basszusgitár
Mike Portnoy – dobok
Kevin Moore – billentyűs hangszerek
Jay Beckenstein – szopránszaxofon az “Another Day” dalban

Metropolis Part 2 : Scenes from a Memory (1997)
Act one
“Scene One: Regression”
“Scene Two: Part I. Overture 1928”
“Scene Two: Part II. Strange Deja Vu”
“Scene Three: Part I. Through My Words”
“Scene Three: Part II. Fatal Tragedy”
“Scene Four: Beyond This Life”
“Scene Five: Through Her Eyes”

Act two
“Scene Six: Home”
“Scene Seven: Part I. The Dance of Eternity”
“Scene Seven: Part II. One Last Time”
“Scene Eight: The Spirit Carries On”
“Scene Nine: Finally Free”

Közreműködők:
James LaBrie – ének
John Petrucci – gitár
John Myung – basszusgitár
Mike Portnoy – dobok
Jordan Rudess – billentyűs hangszerek
Theresa Thomason – női ének a “Through Her Eyes” és a “The Spirit Carries On” című dalokban

Gospel kórus a “The Spirit Carries On” dalban:
Theresa Thomason, Mary Canty, Shelia Slappy, Mary Smith, Jeanette Smith, Clarence Burke Jr., Carol Cyrus, Dale Scott

 http://links.snahp.it/964dt

0

Találatok: 2

Publication author

offline 17 óra

dali300

43
Comments: 396Publics: 1301Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?