Ginger Baker’s Air Force – Ginger Baker’s Air Force (1970) Polydor Records

Ginger Baker's Air Force

Ginger Baker (1939-2019) tizennyolc évesen már Mr. Acker Bilk együttesében játszott. Húszegynéhány esztendős korában már a legzseniálisabb és egyben a legőrültebb ütősök között tartották számon Angliában: Alexis Korner, Graham Bond, John Mayall tudna, tudott volna mesélni róla.

Aztán ő lett a rock első szupergrupjának ütőse, a kettős lábdob első mestere, a Vörös Rém.
Peter Edward, avagy ahogyan mindenki ismeri:  Ginger Baker.
A markánsarcú, nyurga, sovány dobos, akinek félelmetes vonásait csak erősítették a szokottnál erősebb szemfogai, és lángvörös haja, a jazz-ből indult, a rhythm and blues-ban is elidőzött, majd következett számára a rock időszaka. Jack Bruce-szal, akivel már Kornernél és Bonddal is együtt muzsikált, valamint Eric Claptonnal némi produceri segédlettel összehozták a Creamet, amelyet több mint 40 évvel feloszlása után is legendák öveznek, mindenekelőtt a különleges dallamvilág és az utánozhatatlan improvizációk miatt.
Baker valóságos extázisban dobolta végig a lemezeket, a koncerteket, elkövetett olyan trükköket, hogy pörgetés közben zsonglőrként dobálta dobverőit, vagy egy kezében kettővel is játszott, aki látott egy-egy archív felvételt Cream-buliról, Baker-szólóval, ma sem tud betelni a varázslattal. Különösen az N.S.U., a Toad, vagy a Sweet Wine című darabokban nyújtott felejthetetlent. De a társainál is egoistább dobos még arra is képes volt, hogy rugóskéssel fejezze ki nemtetszését Jack Bruce produkciójával szemben. Miután már végképp nem bírta egymást a három király, Baker, Clapton, Stevie Winwood és a francia Rick Grech megalakította a Blind Faith-et, de mivel itt az egy főre jutó önzés, ha lehet, még magasabbra hágott, csak egy lemezt bírtak ki.
Ekkor Baker gondolt egy nagyot, és mivel már egy ideje vonzotta az afrikai zene, összehozta az Airforce együttest, fekete ütősökkel, énekesnőkkel súlyosbítva. A széthúzások itt sem kímélték a csapatot, ahová az Utálatos Vörös betette a lábát, és ezután éveken át csak ritkán tűnt fel – igaz, a nigériai Felsome Kutival készült lemezei, és jazz-ihletésű próbálkozásai a gyűjtők féltett kincsei a mai napig (ha egyáltalán rájuk találnak valahol).” (Göbölyös N. László, harmonet.hu)

A számok:
01 Da da Man (Harold McNair) –7:16
Lead vocal by Jeanette Jacobs, organ solo by Stevie Winwood, guitar solo by Denny Laine, sax solo by Graham Bond.
02 Early in the Morning (Traditional, arranged by Ginger Baker) – 11:13
Lead vocals by Ginger Baker & Denny Laine.
03 Don’t Care (Ginger, Steve Winwood) –12:32
Lead vocals by Stevie Winwood & Jeanette Jacobs.
04 Toad (Baker) –12:59
Drum solos by Ginger Baker, Remi Kabaka & Phil Seamen.
05 Aiko Biaye (Remi Kabaka, Teddy Osei) – 13:00
Lead Vocals by Graham Bond.
06 Man of Constant Sorrow (Traditional, arranged by Denny Laine) –3:50
Lead Vocal by Denny Laine, bass guitar by Stevie Winwood, violin by Ric Grech.
07 Do What You Like (Baker) –11:47
Lead vocal by Stevie Winwood.
08 Doin’ It (Baker) –5:26

A zenészek: Ginger Baker: Drums, percussion, African percussion, tympani, vocals; Denny Laine: Guitars, vocals; Ric Grech: Bass guitar, violin; Steve Winwood: Hammond Organ, bass guitar, vocals; Graham Bond: Hammond organ, Alto saxophone, vocals; Chris Wood: Tenor saxophone, flute; Harold McNair: Tenor & Alto saxophones, Alto flute; Bud Beadle: Soprano, Baritone, Alto & Tenor saxophones; Jeanette Jacobs: Vocals; Remi Kabaka: Drums, percussion; Phil Seamen: Drums, percussion.

A lemez felvételei 1970. január 15-én a Royal Albert Hall-ban készültek.

https://zenekucko.com/03218

0

Visits: 3

Publication author

offline 4 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Ginger Baker’s Air Force – Ginger Baker’s Air Force (1970) Polydor Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 + húsz =

Password generation