John Abercrombie – Works (1988) ECM Records

A német ECM (Edition of Contemporary Music) Records 1984-ben, fennállásának 15. esztendejében Works címmel, korlátozott példányszámban 10 CD-ből álló sorozatot jelentetett meg.
A lemezeken a kiadó 10 művészének felvételeiből található válogatás.
A sorozat 1988-ban további öt albummal bővült.

John Abercrombie (1944-2017) amerikai gitáros a bostoni Berklee College of Musicban végzett tanulmányai után négy évig gitározott Johnny “Hammond” Smith együttesében. 1969-ben visszatért New Yorkba, hogy immáron magasfokú hangszertudását kiváló zenészek társaságában kamatoztassa.

Az elkövetkezo öt esztendoben Randy és Michael Brecker társaságában a Dreams együttesben muzsikált, és a Chico Hamilton Banddel turnézott, többek közt a Montreaux-i Jazz Fesztiválon is játszott. Számtalan zenekarvezeto kereste meg egy vagy több fellépésre Gil Evanstol Gato Barbierig, de Billy Cobham fúziós csapata, a Spectrum volt az, amelynek tagjaként Abercrombie elismertsége ugrásszeruen megnott. Ez a keményen játszó, rockhatás alatt álló banda kiváló lehetoséget nyújtott arra, hogy virtuóz technikáját és fantáziáját karrierjének e korai korszakában bemutathassa. A hetvenes évek derekára aztán Abercrombie új és egészen másféle hangvételt alakított ki.

Abercrombie megalakította saját trióját, a Timelesst, amellyel lágyabb, puhább, letisztultabb stílusban játszott. 1975-ben ezt az együttesét a Gateway trió váltotta fel, amelyben Dave Hollanddal és Jack DeJohnette-tel dolgozott együtt.

Azután három évvel késobb egy kvartett következett. Abercrombie-nak a ’80-as évek óta megszámlálhatatlan fellépése és lemezfelvétele volt. Folytatta együttmuködését DeJohnette-tel, és jó néhány felejthetetlen duettet produkált Ralph Townerrel is. Saját kvartettjében többek között Michael Breckerrel szerepelt, késobb létrehozott egy all star big bandet, mellyel rögzítették Charles Mingus Epitaph-ját.
Abercrombie elvitathatatlanul az egyik legsokoldalúbb jazz gitáros, aki kezében toll helyett pengetot tartva több mint ötven éven át a legkifinomultabb stílusban írta a jazz történetét. (bjc.hu)

1. Red And Orange -John Abercrombie 5:22
2. Night -John Abercrombie 4:56
3. Ralph’s Piano Waltz -John Abercrombie 4:52
4. Backward Glance -John Abercrombie 4:32
5. Nightlake -John Abercrombie Quartet 5:30
6. Dream Stalker -Jack DeJohnette New Directions 5:55
7. Isla -Ralph Towner 6:22
8. Sing Song -John Abercrombie 6:54

John Abercrombie Guitar (Acoustic), Guitar, Mandolin, Guitar (Electric)
Richie Beirach Piano
Lester Bowie Trumpet
Michael Brecker Sax (Tenor)
Jack DeJohnette Drums
Peter Donald Drums
Eddie Gomez Bass
Jan Hammer Organ, Synthesizer, Piano
Dave Holland Bass
George Mraz Bass
Ralph Towner Guitar (12 String)

https://zenekucko.com/07379

0

Visits: 28

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

20 + tizennyolc =

Password generation