Peter & Gordon – Hot Cold & Custard (1967) Capitol Records

A hatvanas évek méltán népszerű brit előadója volt a brit Peter and Gordon énekkettős. Az Everly Brothers-t és természetesen a Beatles-t tekintették elsősorban példaképüknek, de a korai évek más sztárjaitól is dolgoztak fel dalokat (Buddy Holly, Little Richard, Ray Charles).

Legtermékenyebb időszakuk a hatvanas évek közepe volt.
Azok közé a brit előadók közé tartoztak, akik képesek voltak szép sikereket aratni az Egyesült Államokban is. (Leghíresebb daluk,a World Without Love élre került a tengerentúlon is.)
A tűzvörös hajú Peter Asher Londonban született, húgával, Jane-nel együtt gyerekszínész volt, de hamar barátságot kötött a zenével is.
Gordon Wallerrel együtt muzsikálgattak, akivel iskolás koruktól jó barátok voltak.
A brit pop- rockinvázió hozta meg számukra az országos, majd világhírt.
A World Without Love (Szerelem nélküli világ) című Lennon-McCartney szerzemény 1964-ben Angliában, és az Egyesült Államokban is listavezető siker volt.
Az év során négy kislemeze és összesen három albuma jelent meg a kettősnek.
A diadalmenet 1965-ben folytatódott: négy kislemez és négy album jelezte Peter és Gordon aktivitását.
Ezek közül a True Love Ways (a címadó dal Buddy Hollyé) volt a legsikerültebb. Szép sikereket arattak koncertjeiken, filmekben is helyet kaptak, például a Pop Gear (Slágerrevű) című, Magyarországon is bemutatott filmben.
1966-ban is megtermelte a duó a sikeres dalokat, a Lady Godiva és a Woman is listára került.
Utóbbi szám érdekessége, hogy Paul McCartney álnéven jegyeztette magát szerzőnek. Hosszan lehet sorolni a sikeres dalokat, saját szerzemények és „vendégszerzők” darabjai egyaránt kerültek a repertoárba.
Néhány cím a korai évekből: Five Hundred Miles, All My Trials, If I Were You, Freight Train, My Babe (Willie Dixon híres dala), Barbara Allen, I Go TomPieces (Del Shannontól), az I Don’t To See You Again, a Nobody I Know – csaknem mindegyik listás siker..
A hatvanas évek végén a kemény rock, a soul térhódításával a kettős népszerűsége hanyatlott. Szoros együttműködésük is meglazult.
Gordon Wallernek jelent meg ugyan szólólemeze, de a következő években nyoma veszett. Amerikába költözött, próbálkozott szólóban, különösebb eredmény nélkül. Tim Rice meghívta a József és a színes szélesvásznú álomkabát című zenésdarabba, amit sikerrel játszottak. Ausztráliában is élt, 2005 és 2009 között több alkalommal fellépett Peter Asherrel.
Felléptek kettesben azon a koncerten is, amelyet Buddy Holly, Richie Valence és Big Bopper halálának 50. évfordulójára szerveztek.
Gordon Valler röviddel ezután szívroham következtében elhunyt.
Peter Asher az Apple cég producere lett.
Dolgozott  Cher-rel, Linda Ronstadt-tal, Neil Diamonddal, James Taylorral, a Heart együttessel, Billy Joellel, Kenny Logginsszal, Randy Newmannel, Bonnie Raitt-tel , Diana Ross-szal, az újabbak közül a Boyzone-nal és a 10000 Maniacs-szal.
Ahhoz képest, hogy milyen rövid ideig voltak reflektorfényben, a két fiúnak elég sok lemeze jelent meg.
A feldolgozásokból sokkal többet arattak, mint a saját szerzeményeikből, de összességében leghíresebb számaikból több milliót adtak el Nagya-Britanniában és Amerikában is.
Jelentős hatást gyakoroltak a hatvanas évek végén induló Simon and Garfunkelre. (Kovács Miklós)

A dalok:
1 I Feel Like Going Out
2 Freedom Is A Breakfast Food
3 Never Ever
4 The Magic Story Of The Park Keeper And His Fairy Godmother
5 Sipping My Wine
6 Greener Days
7 You’ve Had Better Times
8 The Quest For The Holy Grail
9 She Needs Love
10 Uncle Hartington
11 Cos You’re A Star

https://zenekucko.com/07254

0

Visits: 5

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

16 − tizenkettő =

Password generation