Anouar Brahem – Blue Maqams (2017) ECM Records

Anouar Brahem

Anouar Brahem, tunéziai oud mester hatvanadik születésnapját egy nagyszerű albummal ünnepli, olyan szupersztárok társaságában, mint Dave Holland (nagybőgő) és Jack DeJohnette (dobok). Az angol Django Bates (zongora), bár a legfiatalabb közreműködő a korongon, érettségben és a Brahemhez illő gondolkodásban tökéletes választásnak és partnernek bizonyult.

Brahem az arab klasszikus muzsika nagymestere, aki inkább a tradíciók konzervatív hagyományai által megszabott határok között alkot és mozog otthonosan. Miután Tunéziát elhagyta 1990-ben, Párizsban telepedett le, és tudatosan nem nyitott az akkor roppant divatos világzene irányába. Hallhatóan jobb esztétikai érzékkel megáldott művész, mintsem hogy kockáztassa az addig elért eredményeinek a megítélését, persze tekinthetünk erre úgy is, hogy kevésbé kísérletező kedvű muzsikus (bár a teljes életmű tekintetében ez aligha jelenthető ki).

Brahemet mindazonáltal mindig is vonzotta a jazz, és ez nem az első alkalom amikor ismert jazz muzsikusokkal alkot együtt.

Brahem óvatossága némileg a most megjelent, ünnepi korongon is érezhető: egyrészt hat évet érlelte az új kompozíciókat – a „Bahia” és a „Bom Dia Rio” kivételével, amelyek még 1990-ben születtek –, másrészt a két jazz nagymester mellé egy viszonylag könnyedebb, elsősorban inkább a hangulatokat megfestő, mintsem azokat túlzottan variáló zongoristát választott, akivel ketten mintegy kiegyensúlyozzák a ritmusszekció két nehézsúlyú alakját. Persze ez nyilván valamelyest a hangszerek jellegéből is fakad: az oud viszonylag pici dinamikai játékteréhez képest Holland és DeJohnette hangszerei szükségszerűen a muzsika gravitációs pontjai, amíg Bates szabadon variálhatja saját súlyát egy-egy darabon belül. De a hangszerek sajátos jellegén túl alapvetően Brahem konceptualitása határozza meg a muzsikát. (Németh Attila)

A felvételek:
1 Opening Day 07:01
2 La nuit 10:29
3 Blue Maqams 08:42
4 Bahia 08:46
5 La passante 04:06
6 Bom Dia Rio 09:24
7 Persepolis’s Mirage 08:07
8 The Recovered Road To Al-Sham 09:27
9 Unexpected Outcome 10:59

A zenészek:
Anouar Brahem – oud
Django Bates – zongora
Dave Holland – bőgő
Jack DeJohnette – dob

https://zenekucko.com/07383

0

Visits: 1

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 × 5 =

Password generation