Laibach – Volk (2006) Mute Records Limited

A Laibach egy stílusteremtő szlovén avantgárd zenei és művészeti csoport. A zenekar neve Szlovénia fővárosa, Ljubljana német elnevezéséből származik. 1980-ban alakultak egy kis ipari városban, Trbovljében. Rengeteg zenei stílusban alkotnak (industrial, neoclassical, martial industrial, industrial metal, experimental, synthpop, techno, hard rock, stb.). A Laibach tagja a Neue Slovenische Kunst nevű művészeti csoportnak. Vonzódásuk a diktatórikus formákhoz és annak a popkultúrára gyakorolt hatására, a zenekar egyik fő jellemzője. Külsőségekben ez úgy nyilvánul meg hogy, SS egyenruhában pózolnak sztálinista jelképekkel.

A zenekar leghíresebb felvételei a pop és rockzenei számokból készített feldolgozásai. Ezek nem csupán feldolgozások, a dalok a rideg, militáns zenébe kerülve átértelmeződnek, így a popkultúra kritikáiként is felfoghatjuk őket. Legismertebb feldolgozásuk az osztrák pop-rock zenekar, az Opus – Live is Life című dala alapján készült, amelyet egy Wagner-i indulóvá komponáltak, vagy a Let it be című lemezük, amely a Beatles lemezének átértelmezése.

A Laibach ezt a lemezt a szintén szlovén Silence nevű (ének+zongora) duettel közösen készítette, így dominánsabb lett az ének, amely egy indusztriális társaságtól remek húzás.
Az egyes nemzeti himnuszok csak az alapot jelentették, amelyek új köntöst kaptak a zenekar üzeneteivel, (ilyen például a németek szembenézése a múltjukkal, a franciák szembenézése a jelenükkel.). A “Yisra’el”-ben pedig összekeveredik izraeli és a palesztin himnuszok dallamai.
A borító is egy fricska, hiszen a Volk németül népet jelent, de birkákat látunk. “Pop music is for sheep, and we’re the shepards masqued in wolves.” (A pop zene birkáknak való, mi pedig farkasbőrbe bújt pásztorok vagyunk.)
A Laibach már a megjelenést tekintve és zeneileg is (főleg a Jesus Christ Superstars album) nagy hatással volt a német Rammstein zenekarra. A Rammstein által használt kereszt is a Laibachtól származik, ami eredetileg egy szlovén nemzeti szimbólum.

Dalok:
01. Germania – “Das Lied der Deutschen” (Németország) – nyomán
02. America – “The Star-Spangled Banner” (USA) – nyomán
03. Anglia – “God Save the Queen” (Egyesült Királyság) – nyomán
04. Rossiya – “Gosudarstvenny Gimn Rossiyskoy Federatsii” (Oroszország) és az “Internacionalé” – nyomán
05. Francia – “La Marseillaise” (Franciaország) – nyomán
06. Italia – “Il Canto degli Italiani” (Olaszország) – nyomán
07. España – “Marcha Real” (zene) és “El Himno de Riego” (szöveg) (Spanyolország) – nyomán
08. Yisra’el – “Hatikvah” (Izrael) és Fida’i (Palesztina) – nyomán
09. Türkiye – “İstiklâl Marşı” (Törökország) – nyomán
10. Zhonghuá – “March of the Volunteers” (Kína) – nyomán
11. Nippon – “Kimi ga Yo” (Japán) – nyomán
12. Slovania – “Hey, Slavs” (Pán-Szláv mozgalom himnusza)
13. Vaticanae – “Inno e Marcia Pontificale” (Vatikán) – nyomán
14. NSK – Neue Slowenische Kunst himnusza

Előadók:
Milan Fras – vokálok
Mina Špiler – vokálok, szintetizátor
Janez Gabrič – dob
Luka Jamnik – szintetizátor
Primož Hladnik – szintetizátor
Eva Breznikar – vokálok, dob
Nataša Regovec – vokálok, dob
Damjan Bizilj – szintetizátor
Boris Benko – ének (tracks: 1 – től 7 – ig és 11 – től 13 – ig)
Katja Krajnik, Mojca Križnič, Monika Debelič, Tamara Đorđevič, Tina Krajnik – Vonósok (tracks: 1, 3, 6),
Ivan Novak – fény- és vetítéstechnika

 https://pastebin.com/H7QYxnXK

0

Találatok: 14

Publication author

offline 6 óra

dali300

Avatar 262
Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem.
/Vásáry Tamás/
Comments: 529Publics: 1364Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem. /Vásáry Tamás/

Laibach – Volk (2006) Mute Records Limited” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Rejtély, hogy hogyan, de a szlovén Laibach meghívást kapott Észak-Koreába. A behatárolhatatlan stílusú, industrialtól technón át a hard rockig mindennel kísérletező zenekar Phenjanban. Kim Dzsong Un országában persze vasszigor van, még egy ilyen koncerten sem ugrálhat össze-vissza a közönség.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × négy =

Password generation