Robben Ford – Tiger Walk (1997) Blue Thumb Records

Robben Ford (1951) amerikai gitáros különösebb extrák nélkül érte el hangszerén azt a magas színvonalat, amelyet nemcsak a szakmabeliek, hanem a közönség is nagyra értékelt.

Bár zenekarban is játszott, inkább szólópályafutásával hívta fel magára a figyelmet. Szívesen hívták a legnagyobb zenészek is, köztük Miles Davis, John Mayall, George Harrison, Bob Dylan, John Scofield, Greg Allman, Joni Mitchell és Bonnie Raitt. Már e korántsem teljes felsorolásból is kitűnik műfajgazdagsága, egyformán otthonos, a bluesban, jazzben, de nem szégyelli a pop-rockzenét sem. Albumai közül több bekerült a Billboard tíz legjobb blueslemeze közé, sőt 2007-ben a Truth című korong első helyezett volt.
A kaliforniai Robben Ford igazi zenészcsalád gyermeke. Apja countryénekes és gitáros volt, de testvérei is aktív zenészek. Ő maga tízéves korában szaxofonnal kezdte a zenészéletet, de amikor 13 esztendős lett, Mike Bloomfield, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Albert King, B. B. King, Elvin Bishop és mások hatására gitárral folytatta. Saját maga tanulta meg a hangszer csínját-bínját.
Elmondása szerint a a jazz legnagyobb művészei közül nagy tisztelője volt John Desmond, Yusuf Lateef, Dave Brubeck, Ornette Colman, John Coltrane, Archie Shepp, Wayne Shorter-nek, ők hatottak rá többek között.
Tizennyolc éves korától már profi zenész. A főiskola elvégzése után testvéreivel – a szájharmonikás Markkal és a dobos Patrickkel – megalakította a Charles Ford Band nevű családi együttest. (A nevet a legidősebb Ford iránti tisztelet jeléül választották). A bandába beszállt Charlie Musselwhite, a kitűnő szájharmonikás, sokat lendítve a csapat népszerűségén.
Robben Ford a hetvenes évek első felében több esztendőn át kísérte Jimmy Witherspoon fekete bluesénekest, aki szívesen játszott fehérekkel. Nemcsak bluest, hanem jazzt is játszottak együtt.
A blues mellett fiatal korától szerencsét próbált „könnyebb” műfajokban – lemezt készített Joni Mitchell-lel. Tom Scottal és George Harrisonnal (aki meghívta a Dark Horse albumház közreműködőnek.).
Az első szólólemezének is tekintett Inside Story a hetvenes évek végén jelent meg. Az album közreműködő zenészeiből szerveződött a jazzrock felé orientálódó Yellowjackets zenekar, amely 1981-ig működött.
Életének meghatározó eseménye volt 1986-ban találkozása Miles Davisszel. Két kitűnő lemezzel rukkolt elő 1988-ban: a Talk To Your Daughter és a nevét viselő bluesos korongról elismerően szóltak a kritikusok, és a közönség is szeretettel fogadta. (A Talk to Your Daughter négyszeres Grammy-jelölt volt.)
A Blue Line nevű újabb saját zenekara 1993-ban alakult, 1996-ban. Budapesten is fellépett az együttessel. Handful of Blues című, akkoriban megjelenő albuma is szép siker.
Robben Ford mind a színpadon, mind a stúdióban igen aktív és szorgalmas. Több mint huszonöt lemeze jelent meg a közelmúltig, de rengeteg zenésztársa lemezén volt vendég. Különösen a kilencvenes évektől volt elemében. Értékes korongja volt a Tribute To Paul Butterfield, Anthology: The Early Years című válogatása. Keep on Running című albuma 2003-ban, a City Life 2006-ban került a boltokba.
2010-ben nagy sikerrel zenélt a Renegade Creation nevű rockformációvva. 2013.ban pedig Bring It Back Home címmel jelent meg kizűnő lemeze.(5. helyezett volt a Billboard blueslemezlistáján.)
Volt idő, amikor a legjobb három gitáros között emlegették, de ma is az élmezőnybe sorolják. (Kovács Miklós)

A számok:
All tracks composed by Robben Ford; except where indicated
01. In the Beginning – 5:13
02. Ghosts – 5:27
03. Freedom – 6:43
04. Red Lady w/Cello – 5:00
05. Oasis – 5:10
06. Just Like It Is – 3:07
07. I Can’t Stand the Rain (Don Bryant, Bernard Miller, Ann Peebles) – 3:31
08. The Champ – 5:12
09. Tiger Walk – 5:19
10. Comin’ Up – 4:54
11. Don’t Let the Sun Catch You Crying (hidden track) – 8:39
12. Chevrolet (hidden track) – 5:47

A zenészek: Robben Ford – Guitar; Lenny Castro – Percussion; Ronnie Cuber – Baritone saxophone; Charley Drayton – Bass; Russell Ferrante – Piano; Steve Jordan – Percussion, Drums; Bob Malach – Tenor saxophone; Benmont Tench – Organ; Bernie Worrell – Organ, Clavinet.

http://links.snahp.it/752Ford

0

Views: 13

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4688Registration: 22-09-2017

Robben Ford – Tiger Walk (1997) Blue Thumb Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenegy − egy =

Password generation