Vents d’est (Vujicsics/Ghymes/Montanaro) – Migrations (1993) Auvidis

Zenei sokszínűségét (népzene, dzsessz, kortárszene) és földrajzi eredetét (mediterrán, szerb, horvát, magyar, szlovák) tekintve a Vents d´Est nevű tagú nemzetközi zenekar a maga nemében kivételes élő “zenei mozaikot” alkot. Montanaro az etnikai ihletésű szabadzenélés európai vándora. Zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de otthonosan mozog Kelet-Európa zenei hagyományaiban is. A francia anyanyelvű, magyarul is beszélő Michael, azaz Miqueu Montanaro húsz éve koncertezik rendszeresen világszerte, Magyarországon pedig visszatérő vendég. Szinte minden hangszeren játszik, de szólistaként is szívesen lép fel mint dob-furulyás, mivel a dob és furulya az okcitán népzene jellegzetes hangszerkísérete.
Montanaro egyik fő műve, a Vents d’Est (Keleti Szél) évek óta létező színpadi produkció, mely a dél-európai és az észak-afrikai népek folkzenéjének sajátos ötvözete a közép-európai népek folkzenéjével, változatos jazz-elemekkel színesítve.

A Vujicsics Együttes a Magyarországon kibontakozó táncház-népzenei mozgalom kezdetén 1974-ben alakult a Budapest-környéki települések (Szentendre, Pomáz, Csobánka, Budakalász) szerb közösségeiben megőrzött népzenei hagyomány ápolására. Később a Duna-menti és dél-magyarországi horvát népzene gyűjtése, feldolgozása, megszólaltatása és e sokszínű népzenei kultúra gyökereinek bemutatása is tudatosan vállalt programjukká vált. A Vujicsics Együttes feldolgozásait a folklór iránti tisztelet és fejlett művészi ízlés jellemzi. Így az archaikus hagyományból kialakított repertoárjuk az ország, Európa és távolabbi földrészek pódiumain egyaránt megbecsült koncertzenévé vált.

A Ghymes szlovákiai magyarokból álló együttes 1984-ben olyan zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették. Lassan a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak és megszületett a “Ghymes zene”. A ritmusok még feszesebbé, keményebbé váltak, a hagyományos népi hangszerek mellet (hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató) előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, improvizációk készültek és anélkül, hogy észrevették, vagy akarták volna, belekeveredtek az ún. world music kategóriába.
A “Ghymes zene” magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik. Ars poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek.

Tracks :
01.Orient Express (Montanaro)
02.Várom
03.Marina (Montanaro)
04.Cançon d’amor (Montanaro)
05.Jeux d’enfants (Montanaro)
06.Turca (Montanaro)
07.Rotroence (Montanaro)
08.L’erba d’Ongria (Montanaro)
09.Migrations

Musicians:
MIQUÉU MONTANARO, GHYMES, VUJICSICS

Guests:
Écsi Gyöngyi- vocal
Serge Viallat – piano
Ökrös Csaba – violin
Alan Vitous – percussions
Kobzos Kiss Tamás – vocal
Viliam Mesko , Rudolf Cikatricis- fujara
Choir:
Galambos Edit, Mózes Katalin, Polák Ildikó, Pócs Erzsébet, Urbán Valéria, Szatmáry Zsuzsa, Zábreczky Tímea
Direction musicale: Miquéu Montanaro

 https://pastebin.com/Wzg8Yjt0

0

Találatok: 15

Publication author

offline 1 nap

dali300

Avatar 182
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 484Publics: 1326Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenkilenc + kilenc =

Password generation