Bee Gees – Trafalgar (1971) Polydor Records

Bee Gees

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kétszáztizedik (210) lemeze a Bee Gees kilencedik nagylemeze. 

Inkei Bence (quart.hu) remek ismertetőjéből idézek: “A Bee Geesről nagyon kevés embernek jut eszébe egy pszichedelikus, monumentális, barokkpopos remekmű, melyet ráadásul a hatvanas évek legkiválóbb duplalemezei között emlegetnek. Érthető, hogy a zenekarról mindenkinek az idióta fejhang ugrik be, a klasszikus diszkókorszak trapéznadrágjai és flitteres fellépőruhái, meg a Stayin’ Alive, a Night Fever, a How Deep Is Your Love és a többi megasláger a hetvenes-nyolcvanas évekből. Aki egy kicsit érdeklődőbb vagy tájékozottabb, az még említhet néhány nagy slágert az együttes első időszakából, vagyis a hatvanas évekből (To Love Somebody, Words, I’ve Gotta Get A Message To You stb.), melyek azért sokszor giccsesek voltak, és nem véletlen, hogy olyanok dolgozták fel őket, mint a Boyzone vagy Michael Bolton. De hiába mindez, a Gibb fivérek mégsem csak slágergyárosként maradnak meg az utókor számára, és erről elsősorban negyedik albumuk, az Odessa tehet.

Közben mindig nagyobbra törnek, 1971-ben megjelent „Trafalgar” című lemezük dalai a Royal Albert Hallban már egy hatvan tagú szimfonikus zenekarral szólalnak meg. Ambícióik nagyok voltak, megírták például az Egyesült Nemzetek indulóját, nem az ENSZ-ét, hanem egy általuk elképzelt szövetségét. De tudtak szatirikusak is lenni, mint a „The British Oper”.

Ennek ellenére a zenei kritikusok nagyon kemények voltak velük, hiába imádta őket a közönség, szemükre vetették a banalitást, közhelyszerűséget, a buta szövegek értelmetlenségeit. Egyik felejthetetlen soruk így szólt: „a citromok soha nem felejtenek”. A kritika még a komolyzenei törekvéseiket is gúnyolta, a Hét tenger szimfóniája nagy bukás is lett. Ennek ellenére 68-69-ben eladtak 10 millió kislemezt és három millió nagylemezt Európában.

A dalok:
1.     How Can You Mend a Broken Heart       Barry Gibb, Robin Gibb     3:58
2.     Israel       Barry Gibb, Robin Gibb     3:45
3.     The Greatest Man In The World       Barry Gibb     4:18
4.     It’s Just The Way       Barry Gibb, Maurice Gibb     2:34
5.     Remembering       Barry Gibb, Robin Gibb     4:02
6.     Somebody Stop The Music       Barry Gibb, Maurice Gibb     3:31
7.     Trafalgar       Barry Gibb, Maurice Gibb     3:53
8.     Don’t Wanna Live Inside Myself       Barry Gibb     5:24
9.     When Do I       Barry Gibb, Robin Gibb     3:58
10.     Dearest       Barry Gibb, Robin Gibb     3:52
11.     Lion In Winter       Barry Gibb, Robin Gibb     3:59
12.     Walking Back To Waterloo       Barry Gibb, Robin Gibb, Maurice Gibb     3:51

https://zenekucko.com/05103

0

Visits: 25

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

15 − öt =

Password generation