Sam Cooke – Live At The Harlem Square Club (1963) RCA Victor

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat harmincnyolcadik (38) lemeze Sam Cooke koncertalbuma. Samuel Cooke (1931-1964) népes családban nőtt fel, nyolcan voltak testvérek. Apja lelkész volt. A család 1933-ban Chicagóba költözött. Sam hamar megbarátkozott a gospel muzsikával, s általában a vallásos zenével. Testvéreivel a Singing Children nevű templomi kórusban énekelt. A Highway QC nevű formációnak 14 éves korában lett tagja, 1950-ben pedig a Soul Stirrers szólóénekese lett.
Lovable című dalát, amely egy gospel téma feldolgozása volt, 1956-ban Dale Cook néven jelentette meg. (Vezetéknevéhez csak később biggyesztette az „e” betűt. Art Rupe, a Specialty kiadó főnöke 1957-ben felismerte a fiú tehetségét, de Cooke nem sokáig maradt a cégnél. 1957-ben szerepet kapott az ABC Tv egyik showműsorában, ugyanebben az évben listavezető sikert írhatott a Summertime című Gershwin örökzölddel. Ugyancsak 1957-ben lett első a You Send Me, fél éven keresztül őrizte ezt a helyét. Sam Cooke a gospelt idővel kissé „hanyagolva” olyan példaképeket követett, mint Billie Holiday, Nat King Cole és Sammy Davis Jr.
Sam Cooke – top 40-es sikerein kívül – több mint negyven dallal került a kislemezek százas listájára, a Billboardra is. Néhány dal a legsikeresebbek közül: Only Sixteen, az I Love You For Sentimental Reasons, az Everybody Loves To Cha, Cha, Cha, a Bring It On Home To Me-t (rengetegen dolgozták fel fehér és fekete énekesek) és a Cupid-ot.
Az énekes 1960-ban az RCA-hoz szerződött. Már itt vette fel a Chain Ganget, amely második helyig jutott. A Basin Street Blueszal, a Tennesse Waltz című amerikai örökzölddel, a Twistin The Night Away, az Another Saturday Night és az A Change Is Gonna Come című dalaival is nagy sikert aratott, akárcsak Willie Dixon klasszikusával,a Little Red Roosterrel.
Nagyon sok átdolgozást megért dalai közül a Send Me Some Loving, a Frankie and Johnny és a Let’s Go Steady Again, a Nothin Can Change this Love. 1961-ben saját lemezkiadót hozott létre, amelyhez csatlakozott Bobby Womack is.
Ébekelte dalait az említetteken kívül, Howlin Wolf, James Taylor, Smokey Robinson, Ray Charles. A fehér rhythm and blues élenjárói közül a Rolling Stones, az Animals és Rod Stewart, sőt a kifejezetten popelőadók közül a Hermann Hermits együttes vagy Art Garfunkel választott dalaiból.
Sam Cooke a feketék jogaiért küzdő polgárjogi mozgalom aktivistája volt. 1964. december 11-én: egy fellépése után eltévesztette szállodai szobáját, a szobában tartózkodó nő rögtön lelőtte. Egy másik változat szerint a Los Angeles-i motel vezetőnője az irodájába hiányos öltözékben betoppanó énekest lelőtte. A menedzserasszony szerint Cooke erőszakoskodott vele, de véletlenül sült el a pisztoly, amely kioltotta az énekes életét.
Több mint húsz albuma jelent meg életében, s halála után sem feledkeztek meg róla a kiadók. (Kovács Miklós, literatura.hu)

A dalok:
1. Soul Twist/Introduction – Curtis Ousley 1:23
2. Feel It (Don’t Fight It) – Sam Cooke 2:54
3. Chain Gang – Sam Cooke 3:11
4. Cupid – Sam Cooke 2:44
5. Medley: It’s All Right/For Sentimental Reasons – Cooke; Deke Watson, William Best 5:11
6. Twistin’ the Night Away – Sam Cooke 5:18
7. Somebody Have Mercy – Sam Cooke 6:18
8. Bring It On Home to Me – Sam Cooke 4:08
9. Nothing Can Change This Love Sam Cooke 2:39
10. Having a Party – Sam Cooke 5:03

A zenészek: Sam Cooke – ének; King Curtis – szaxofon; Clifton White – gitár; Cornell Dupree – gitár; Jimmy Lewis – basszusgitár; Albert “June” Gardner – dobok; Tate Houston – szaxofon; George Stubbs – zongora.

http://links.snahp.it/706sAm_cOOke

0

Visits: 16

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Sam Cooke – Live At The Harlem Square Club (1963) RCA Victor” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × öt =

Password generation