Traffic – John Barleycorn Must Die (1970/2001) Island Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat százkilencvenkilencedik (199) lemeze a brit Traffic negyedik albuma.“A sörgyártás technológia szegénylegény-balladába való ágyazásának a középkorig visszanyúló hagyománya volt az angol népköltészetben. Mire Robert Burns a 18. század második felében megírta a maga Árpa Jankó (John Barleycorn) változatát, már számos gyűjteményben szerepeltek ezek a legalább 100-140 változatban ismert sorok. A népzenei ihletéstől amúgy sem távol álló Traffic éppen ezért természetes könnyedséggel nyúlt e történethez és dalhoz , és állította legszebb lemeze középpontjába. (GNL)
A hatvanas évek második felében, a pszichidélia korszakában jött létre a Traffic együttes, mely sok szép sikert mondhat magáénak és két legendás zenész egyéniségének lenyomatát viseli magán. Steve Winwood már ismert és sikeres gitáros-énekes amikor elhagyja első zenekarát a Spencer Davis Group-ot, hogy Jim Capaldival és Dave Masonnnal (ex Deep Feeling) létrehozzák a Traffic nevű bandát, melyhez Chris Wood is csatlakozott.
Hat hónappal megalakulásuk után már ott szerepelnek a toplisták élvonalában: Paper Sun című kislemezük mindenhol a legjobb tízben található. Zenéjük kissé szokatlan, hiszen az erőteljes gitárjáték helyett inkább Winwood billentyűs virtuozitása érvényesül, melyet Wood fuvolajátéka tesz még bizarrabbá.
Kezdeti szerzeményeiket a pop/rock kategóriába lehet leginkább sorolni, bár instrumentális megoldásaik messze túlmutatnak ezen. Első sikerüket további két toplistás helyezés követte: Hole In My Shoe és Here We Go Round The Mulberry Bush.
Első nagylemezük a Mr. Fantasy komoly visszhangot keltett mind a hallgatóság, mind a szakma köreiben, de a zenekar három tagjának jazz orientált és Mason populáris törekvései hamarosan a zenekar feloszlásához vezettek. Winwood rövid időre a Blind Faith tagja lett, majd mérsékelt sikerű szolóalbumot készített Mad Shadows címmel. 1970-ben a Traffic Mason nélkül ismét összeállt és a jazz, folk, blues és rock elemeket mesterien ötvöző John Barleycorn Must Die című albumukkal a korszak egyik legjobb nagylemezét készítették el, Rick Grech-csel a basszusgitáros posztján. (László Zoltán, literatura.hu)

A zenészek: Steve Winwood – ének, hammond orgona, zongora, elektromos zongora, akusztikus és elektromos gitár, basszusgitár, ütőhangszerek; Chris Wood – szaxofon, fuvola, ütőhangszerek, Hammond orgona; Jim Capaldi – dob, ütőhangszerek, csörgődob, ének

A dalok:
1. Glad (Steve Winwood) 6:32
2. Freedom Rider (Winwood, Jim Capaldi) 6:20
3. Empty Pages (Winwood, Capaldi) 4:47
4. Stranger To Himself (Winwood, Capaldi) 4:02
5. John Barleycorn (tradicionális) hangszerelte Winwood 6:20
6. Every Mother’s Son (Winwood, Capaldi) 7:05

http://links.snahp.it/366Traf_fic

 

0

Views: 14

Publication author

offline 6 nap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4688Registration: 22-09-2017

Traffic – John Barleycorn Must Die (1970/2001) Island Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

hat + tizenkettő =

Password generation