Jimmy Smith – Back at the Chicken Shack (1960) Blue Note Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat huszonnyolcadik (28) lemeze Jimmy Smith albuma.

James Oscar Smith (1925-2005) a Pennsylvania állambeli Norristownban született. Smith népszerűsítette a jazzben a Hammondorgonát, neve előtt gyakran használták a “the incredible” (a. m. az egyedülálló), vagy a “the amazing” (a. m. a bámulatos) kifejezést. Smith lett minden idők leghíresebb jazzorgonistája és valószínűleg a legbefolyásosabb is. Zenészcsaládban nőtt fel, szabvány zongora- és nagybőgőtanulmányokat végzett és ezt a kettőt kombinálta a Hammonddal, amikor saját trióját vezette.
A legjelentősebb hatással Wild Bill Davis volt rá.
Smith az ötvenes évek közepén kifinomította zenéjét, a füstös soul jazzt, amely a “késő éjjeli’ bluesbázisú zene igazi megtestesítője volt. Rengeteg lemeze jelent meg a Blue Note Records “soul jazz” korszakában, ő volt a műfajban a vezető előadó.
Smith népszerűsége a hatvanas évek elején egybeesett a brit rhythm & blues felvirágzásával. Erőteljes befolyása megtalálható Steve Winwood, Georgie Fame, Zoot Money, Graham Bond és John Mayall korai műveiben. Smith két, Wes Montgomeryvel készült albumát szintén j61 fogadták, mindkettőjük hagyja a másik kreativitását kibontakozni, nincs szó az “egók” ütközéséről. A hatvanas évek végén Smith soul/funky utakon járt, alkalmilag szintetizátorokat is használt. Az orgonajazznek ezután sok évig bealkonyult. Smith volt az úttörő, a nem divatos stílus vezetője. Smith a nyolcvanas években egy sor érdektelen lemez után 1982-ben kiadta a mélyen alulértékelt Off The Top című lemezét. Az évtized hátralevő részében Nagy-Britanniában a Hammond-orgona megkezdte visszatérését, a James Taylor Quartet és a Tommy Chase Band voltak a legjelentősebbek, Németországban Barbara Dennerlein az új Hammond-sztár.
Smith jelentékeny fejlődést elindító munkásságát a nyolcvanas évek vége óta újra keverve adják újra ki, a CD lemezeken is bizonyítják, hogy nem mentek ki a divatból. (Jazz-zenészek Lexikona)

A számok:
1. Back at the Chicken Shack (Jimmy Smith) — 8:01
2. When I Grow Too Old to Dream (Oscar Hammerstein II, Sigmund Romberg) — 9:54
3. Minor Chant (Stanley Turrentine) – 7:30
4. Messy Bessie (Smith) — 12:25
5. On the Sunny Side of the Street (Dorothy Fields, Jimmy McHugh) — 5:45 (Appeared as a CD-only bonus track, not part of the original LP configuration).

A zenészek: Jimmy Smith – organ; Kenny Burrell – guitar; Stanley Turrentine – tenor saxophone; Donald Bailey – drums.

https://zenekucko.com/00427

0

Visits: 58

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Jimmy Smith – Back at the Chicken Shack (1960) Blue Note Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

19 + kettő =

Password generation