Rory Gallagher – The Essential [2 CD] (2008) Strange Music/Sony BMG

Rory Gallagher

Rory Gallagher (1948-1995) ír gitárvirtuóz mintegy harminc évet töltött a koncertpódiumokon Nagyszerű lemezei jelentek meg a viszonylag rövid életű Taste frontembereként, majd szólóban nagyobb fokozatra kapcsolt – ameddig bírta. A bluesrock kedvelői közül nagyon sokan vannak, akik hangszeres képességek dolgában az első helyre teszik a káros szenvedélyekkel szemben alulmaradt nagyszerű zenészt.

Rory Gallagher 1948. március 2-án született az írországi Ballyshannonban. Hatéves korában már gitározott. Tízenegy éves korában tehetségkutató versenyt nyert. Pályája során több más hangszeren is megtanult játszani: altszaxofonozott, basszusgitározott, bendzsón , mandolinon és szitáron is játszott. Tizenhárom éves korában alakította első zenekarát. Mindössze 18 éves volt, amikor legendás együttese megalakult – a Cream-et megelőzve a műfaj első triójaként. A banda első összeállításában Eric Kittringham basszusgitározott, Norman Damery dobolt. Már ennek a formációnak is nagy koncertsikerei voltak, lemezt azonban nem jelentetett meg. A második Taste 1968-1970 között létezett, ebben Charlie McCracken basszusgitározott és a szintén ír gyökerű Themből érkező John Wilson ült a dobokhoz. Gallaghernek a gitárja is világmárka volt: Fender Stratocasteren pengetett.
A második csapathoz kötődik az együttes nevét viselő első album 1969-ben, a sokkal erősebb On The Board 1970-ben jelent meg. Gallagherék felléptek a Cream 1968-as búcsúkoncertjén, 1969-ben a Blind Faith előzenekara volt a trió Amerikában, 1970-ben pedig legjobb produkciójukat nyújtották a Wight szigeti fesztiválon. Sokak szerint övéké volt a legjobb teljesítmény. (A fesztiválról készült filmet a magyar televízió is bemutatta. )
A Taste 1971-ben feloszlott, s már utána jelent meg Wight szigeti fellépésük lemeze. Még a Taste-tel vette fel Rory Gallagher egyik legemlékezetesebb sikerét a Sugar Mamát. Gallagher szólópályáján is inkább koncertzenész maradt. Első szólóturnéiról (Írország, Európa) szenzációs lemezek készültek.
A Rolling Stones együttes egy ideig őt akarta gitárosnak Mick Taylor távozása után. Amerikában is sikert sikerre halmozott: játszott többek között Muddy Waters-szel, Albert King-gel. Jerry Lee Lewis-szal, Chris Barberrel, Lonnie Donegannel és David Coverdale-lel . Koncertjein gyakran játszott akusztikus gitáron, mandolinon. A blues és a rock mellett nem maradt hűtlen az ír zenei örökséghez sem. Saját együttesének összetétele többször változott, a legstabilabb zenésztársa Gerry McAvoy basszusgitáros volt.
Rory Gallagher 1985. január 25-én a BS-ben koncertezett, nem kizárólag a blues és rockzene kedvelőinek örömére. Gallagher sajnos keményen ivott, ráadásul különböző gyógyszereket is szedett. Egyik koncertjén rosszul lett, májátültetést hajtottak végre rajta. A műtét sikeres volt ugyan, de nem sokkal utána súlyos fertőzést kapott és 1995. június 14-n meghalt.
Még életében több mint harminc albuma jelent meg, s a kiadók ezt halála után megduplázták. Kitűnő korong volt a montreaux-i fesztiválról készült anyaga. A gazdag életpályát ugyan nem jutalmazták Grammy-díjjal, ám a lemezeiből – eltérő számítások szerint – 30-40 milliót adtak el.
Rory Gallaghert Eric Clapton, Jeff Beck, Alvin Lee és mások mellett e hangszer és általában a fehér blues legjobbjai között tartják számon.
Már szólópályája kezdetén a legjobb gitárosnak választotta őt a Melody Maker magazin (Claptont megelőzve). A sikerek ellenére sem a Taste együttes, sem pedig Rory Gallagher nem kapott még helyet a Rock and roll halhatatlanjai között. (Kovács Miklós)

CD1
1. Follow Me
2. Moonchild
3. Bought & Sold
4. Laundromat
5. Bad Penny
6. Edged In Blue
7. Brute Force & Ignorance (Live)
8. I Fall Apart
9. Loanshark Blues
10. Who’s That Coming
11. As The Crow Flies (Live)
12. Barley & Grape Rag
13. Lonesome Highway Refraining
14. Out On The Western Plain

CD2
1. In Your Town
2. Philby
3. Slumming Angel
4. Continental Op
5. Cradle Rock
6. A Million Miles Away
7. Wheels Within Wheels
8. Crest Of A Wave
9. They Don’t Make Them Like You Anymore
10. Walk On Hot Coals
11. Shadow Play
12. I Could’ve Had Religion (Live)
13. Tattoo’d Lady (Live)
14. Bullfrog Blues (Live)

https://zenekucko.com/05622-23

0

Visits: 74

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenkilenc − 16 =

Password generation