Bikini – XX. Századi Híradó (1984) Start

Miután a Beatricét ellehetetlenítette a szocialista kultúrpolitika (pl. nem jelenhetett meg lemeze) a már teljes letargiában lévő Nagy Ferót megkereste Németh “Lojzi” Alajos basszusgitáros, hogy csináljanak zenekart. Feró kezdetben visszakozott az ötlettől. Óvva intette Lojzit, hogy a vele való együttműködés könnyen a basszeros karrierjének végét jelentheti (nyilván a Ricse példájából kiindulva). Ám Alajos hajthatatlan volt, végül Feró is beadta a derekát azzal a kikötéssel, hogy Vedres “Joe” József legyen a gitáros. Mivel ez nem ütközött különösebb akadályba, létrejött a zenekar. Lojzi testvére, Németh Gábor lett a dobos. … Szűcs Antal Gábor lett a másik gitáros, de ő csak az első lemez erejéig maradt, a másodikat nélküle rögzítették. Bizony, rögzíthették, mert dr. Erdős Péter, a magyar kultúrpolitika mindenható ura áldását adta rá.

A második lemez 1984-ben jelent meg “XX. századi híradó” címen, szintén nagy alkotásokkal, mint például a “Lángosképű állat a babám” című szám, amely a fokhagymaszagű leányokról és a fogyasztói társadalom káros térhódításáról rántja le a leplet (több, mint 20 évvel ezelőtt!!!). Feró könnyed szájharmonika szólamai nagyban feldobják a számot. Következik a Medvetánc a keserű dallam- és szövegvilágával. A korkép kilátástalanságát foglalja össze és egy fájdalmas, utolsó táncra hív, minden mindegy alapon, igazi világvége hangulatot sugallva.
A “Tréfás népi játék a XX. századból (harapj rá a köszörűre)” a lemez talán leginkább bulizós száma. A közép-európai vásárt idéző fílinghez hozzájárul Feró szokás szerint egyszerű, de lüktető szaxofon játéka, amely zseniálisan harmonizál a gitárral.

A Beatrice megszűnése után a rendszer figyelme inkább a kibontakozó punk mozgalommal volt elfoglalva, hiszen például egy CPg (“Erdős Péter a k**va anyád!”) sokkal nagyobb veszélyt jelentett a szocialista államrendre, mint egy kísérletező zenét játszó, punk-újhullámos zenekar. Úgy voltak vele Erdősék, hadd csinálják. Már úgyis megtanulta ez a réteg a Beatrice példáján, hogy az állammal nem lehet packázni. … Az Erdős-féle 3T – Tiltott-Tűrt-Támogatott – kultúrpolitikai felosztás szerint megmaradtak a kényelmesnek mondható “Tűrt” kasztban. Összesítve tehát zeneileg és szövegileg egyaránt intelligens, nagyon sok látens, néhol direktebb üzenetet közlő zenekar volt. Igazi kuriózum.
1985-ben Feró kiszállt.

1.Katonanóta A XX. Századból 2:15
2.Csak A Közönség Nem… 3:40
3.Lángosképű 2:30
4.Matematikus Dala (Megtalálta A Számítását) 2:02
5.Itt Is, Ott Is… 0:36
6.Balhé És Blöff 0:39
7.Tutujgass Meg / Sátán 7:34

8.Tréfás Népi Játék A XX. Századból (Harapj Rá A Köszörűre) 1:42
9.Furcsa Jazz 2:06
10.Én / A XX. Század Költője 3:49
11.Elhervadt A… 1:30
12.Sárga Bögre 2:31
13.Medvetánc 2:50
14.Imádság 3:07
15.Lagzi 1:54

 http://[email protected]

-pastebin-
 

0

Találatok: 13

Publication author

offline 10 óra

dali300

Avatar 184
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 486Publics: 1327Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

15 + hét =

Password generation