Complete Beethoven Edition Vol 1 CD2: 2 & 4 Symphonies (1997) Deutsche Grammophon

A Deutsche Grammophon német kiadó nagyszerű sorozatának első fejezete Beethoven szimfóniáit tartalmazza parádés előadásban. II. szimfónia, D–dúr, opus 36.
A II. szimfóniát 1803 áprilisában mutatták be a bécsi Theater un der Wien-ben, Beethoven vezényletével. Ha tekintetbe vesszük, hogy 1802. október 6-án kelt a zene történetének egyik legtragikusabb dokumentuma, az úgynevezett Heiligenstadti végrendelet. amelyben Beethoven — reménytelen fülbajának tudatára ébredve — mindörökre búcsút mond a boldogságnak, sőt, magának az életnek is. úgy a D-dúr szimfónia keletkezésének körülményeit éppenséggel nem nevezhetjük derűseknek. Pedig a mű csak úgy szikrázik az életörömtől, humortól. optimizmustól!

IV. szimfónia – B-dúr, opus 60.
Az 1806-os esztendő a remekművek egész sorával gazdagította a zene irodalmát. Ekkor keletkezett Beethoven Harminckét zongoravariációja, G-dúr zongoraversenye, Hegedűversenye, a III. Leonóra-nyitány és a Razumovszkijnak ajánlott három vonósnégyes. Ami a szimfóniatermést illeti, csaknem három év telt el az Eroica megalkotása óta. Ezen idő alatt Beethoven több vázlattal foglalkozott, megvalósításra azonban az a szimfónia-terve került, amely mintegy ellentétpárja a Harmadiknak, és könnyed, vidám hangulatát tekintve inkább a Másodikhoz áll közel. Így kívánta ezt az alkotás ritmusa, a belégzés feszültségét szükségképpen feloldó, megkönnyebbült kilégzésé, a várakozásteljes disszonanciára törvényszerűen következő megnyugtató konszonancia esztétikai folyamata. (Ennek a folyamatnak a szükségességét nyilván maga a zeneköltő is átérezte, mikor váratlanul félbeszakította c-moll szimfóniájának komponálását, és szinte egyvégtében írta meg a B-dúr szimfóniát.)” (Pándi Marianne, fidelio.hu)

Symphony No.2 in D, Op.36
1. Adagio Molto – Allegro Con Brio
2. Larghetto
3. Scherzo. Allegro
4. Allegro Molto

Symphony No.4 in B flat, Op.60
5. Adagio – Allegro Vivace
6. Adagio
7. Allegro Vivace
8. Allegro Ma Non Troppo

Berlin Philharmonic Orchestra
Herbert von Karajan

https://tinyurl.com/y72mmqzm

0

Találatok: 1

Publication author

offline 1 nap

Levin

Avatar 587
Comments: 2259Publics: 4747Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

húsz + tizenkilenc =

Password generation