Complete Beethoven Edition Vol 1 CD5: 9. Symphonie (1997) Deutsche Grammophon

Alig van még zenemű, amelyet olyan legendás tisztelettel övezne a hagyomány, mint Beethoven IX. szimfóniáját. Partitúráját Wagner lelkesen másolta. Debussy, aki egyébként nem fukarkodott éles, bíráló megjegyzésekkel Beethoven rovására, a IX. szimfóniáról tőle szokatlan, megindult csodálattal írt a La Revue Blanche c. folyóirat 1901. május 1-i számában. Se szeri, se száma a szimfóniáról szóló elemzéseknek, írásoknak. Csak oszthatjuk Debussy csodálkozását, „hogy ez a nagy szóhalmaz még nem temette maga alá a szimfónia zenéjét”.

Keletkezésének története egymagában is kész zenetörténeti tanulmány. Egy bonni barátja már 1793-ban azt írja Schiller feleségének, hogy Beethoven Schiller Óda az örömhöz című versének megzenésítésére gondol. Ettől kezdve a zeneszerző levelezésében, vázlatfüzeteiben fel-felbukkannak azok az utalások, témavázlatok, amelyek végül a szimfónia lassú beérésének útját jelzik. 1808-ban komponált, op.80. Karfantáziáját már a IX. szimfónia utolsó tételére mutató előtanulmánynak szokták tekinteni. 1812-ben újra megjelenik vázlataiban Schiller Örömódájának kezdősora, majd 1815-ben a szimfónia második tételének kezdő témája. 1818-ban két szimfónia terve foglalkoztatja. A szóbeli feljegyzés „egy régi hangnemű szimfónia” „ájtatos énekét” említi: ez a gondolat a kései a-moll vonósnégyes híres líd hangnemű tételében valósult meg. Az 1818-as feljegyzés „a fináléban, vagy már az Adagióban” tervezi az énekhangok belépését. 1822-ben egy nyilatkozata ismét „két nagy szimfóniáról” szól.

Végül az egy IX. szimfónia komponálásához az elhatározó indítást a londoni Filharmóniai Társaság megbízása adta 1822-ben. A megbízást Beethoven barátja, Ferdinand Ries közvetítette. Ugyanannak az évnek a végén jegyezte fel magának a zeneszerző „Finale” felírással, D-dúrban Schiller Örömódájának első sorát a szimfóniából jól ismert, végleges dallam kezdetével. A szimfónia partitúrája 1824. februárjában készülhetett el. Először Bécsben játszották 1824. május 7-én, Londonban csak a következő év március 25-én. (Ujfalussy József)

Symphonie No.9 in d, Op.125
1. Allegro Ma Non Troppo, Un Poco Maestoso
2. Molto Vivace
3. Adagio Molto E Cantabile
4. Presto – Allegro Assai
Presto – ‘O Freunde, Nicht Diese Tone!’ – Allegro Assai – Allegro Assai…

Gundula Janowitz sopran
Hilde Rossel-Majdan alt
Waldemar Kmentt tenor
Walter Berry bass

Wiener Singverein
Berliner Philharmoniker
Herbert von Karajan

https://tinyurl.com/ycgzth3o

0

Találatok: 1

Publication author

offline 2 nap

Levin

Avatar 587
Comments: 2259Publics: 4747Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

7 − egy =

Password generation