Esbjörn Svensson Trio – Leucocyte (2008) ACT

Az e.s.t. utolsó albuma eklektikus, útkereső muzsika, váratlan megoldásokkal, amely néhol melankólikus hangulatot áraszt, máskor meg “kemény” progresszivitás jellemzi. Lehet, hogy csak utólagos belemagyarázás, de a szerzemények hallgatása közben néha kézzelfogható a halál közelsége, olyan mintha Svensson megérezte volna a vég közeledtét.

A különféle zenei hatások izgalmas összetársítása korábban sem hiányzott a trió fegyvertárából, a kortárs jazztől talán itt távolodtak el leginkább. A röviddel Svensson halála előtt rögzített album experimentális zenei utazásnak tekinthető, mely a melodikus jazz-dallamok háttérbe szorításával párhuzamosan, a preparált zongorával, torzított nagybőgővel, elektronikus effektekkel, ambient elemekkel bő teret nyújt a hagyományos jazzimprovizációnál sokkal tágabb keretek között kibontakozó jammelésnek, rögtönzésnek, a hangfoszlányokkal, zörejekkel, zajokkal való kísérletezésnek. A lemez egészét egy a legnagyobb muzsikusoknál sem gyakran, az avantgárd útkereséseknél pedig kimondottan ritkán tapasztalható, a hallgatót magába szippantó atmoszféra fogja össze.

A záró, négy részes egység (Leucocyte) ez a 27 perc sokkal inkább egy olyan gyönyörűséges ambient mű, mely zörejeivel, csöndjeivel, dallamtöredékeivel akkor is szívfacsaró, ha befogadása közben nem gondolunk arra: ezek a zenekar által játszott utolsó rögzített hangok… .
/scriptum-metallum.prae.hu – nyomán/

01.Decade
02.Premonition I: Earth
03.Premonition II: Contorted
04.Jazz
05.Still
06.Ajar
07.Leucocyte I: Ab Initio
08.Leucocyte II: Ad Interim
09.Leucocyte III: Ad Mortem
10.Leucocyte IV: Ad Infinitum

e.s.t. :
Esbjörn Svensson – zongora
Dan Berglund – bőgő
Magnus Öström – dobok

 http://links.snahp.it/783estleu

 




 

0

Találatok: 0

Publication author

offline 7 óra

dali300

42
Comments: 394Publics: 1302Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?