Fourplay – Esprit De Four (2012) Heads Up

Fourplay

Fourplay. Egy olyan zenei brandről lesz most szó, ami igen ritka és egyedülálló színfoltja napjaink jazz zenéjének. 4 világsztár (Bob JamesChuck LoebNathan East és Harvey Mason, Sr.) játszik egy csapatban, ami önmagában is figyelemreméltó, nem beszélve arról a kifinomult stílusról, ami a kezdetek óta (1991) jellemzi a supergroup munkásságát.

Esprit de Four. Sorrendben a 12. nagylemezt tartom a kezemben, a borító a quartet tökéletes egységéről árulkodik, miközben a belső oldalakról megtudom, hogy a lemez egy ajánlás a 2011-es japán földrengés és cunami túlélőinek. A tartalomból pedig egy-egy csipetnyi hangulat maradt az előző (Let’s Touch the Sky) CD-ről, nevezetesen a kezdő dalban (December Dream), azonban egy erőteljes groove (Firefly) feloldja ezt a kellemesen nyugodt érzést és új irányt ad a lemez többi részének is.
A “Venus” ismét egy lassabb dal, a klasszikus gitár és a téma jellege miatt némileg latinosabb és egyben mintha egy jazz standard lenne, ez mindenképpen erény. A “Sonnymoon” harmóniaköre hirtelen az ismert “Sunny”-t juttatja eszembe (hamár a standerd-eknél tartunk), ami viszont valamiért nem fogott meg. Majd következik a fent említett ajánlás: a “Put Our Hearts Together” instrumentális verziója hallható, ami a lemezen vokális verzióban is megtalálható (ezzel zárul a lemez), az ismert japán énekesnő Seiko Matsuda vendégszereplésével. Az énekhang a férficsapaton belül sem szokatlan, Nathan East énekli az “All I Wanna Do”-t, majd egy igazi gitárcentrikus szerzemény (Logic of Love) jön.
Ez, illetve a soron következő “Esprit De Four” számomra a lemez esszenciája. Előbbi egy kiválóan sikerült dal, fülbemászó témával, utóbbi pedig összefoglalja azt a pozitív energiát, ami az egész hangzóanyagot áthatja. A filmszerűség eddig sem állt messze a Fourplay-től, a “Sugoi” erre egy jó példa, a dalt Bob James jegyzi, jól hallhatóan, “Angela”-s világ (a Taxi zenéje) köszön vissza pár perc erejéig.

Azt hiszem a Fourplay ezúttal sem lepett meg, de mindez teljes mértékben pozitív. Kevés, ilyen formáció van a világban. Remélem, még sok lemezt hallhatunk tőlük. (Csak mellesleg jegyzem meg, hogy ez a CD most szombaton, vagyis október 6-án egyből a New York-i Jazzlista 2. helyén fog nyitni! – A szerk.)” (Albert Zoltán, jazzma.hu)

Kedves Gykrantz, köszönjük a lemezt!

A számok:
01. December Dream (7:47)
02. Firefly (4:13)
03. Venus (7:11)
04. Sonnymoon (4:12)
05. Put Our Hearts Together (Instrumental Version) (6:08)
06. All I Wanna Do (4:17)
07. Logic Of Love (7:06)
08. Esprit De Four (6:22)
09. Sugoi (4:27)
10. Put Our Hearts Together (Vocal Version) (3:18)

https://ouo.io/gzMFO2

0

Views: 42

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4688Registration: 22-09-2017

Fourplay – Esprit De Four (2012) Heads Up” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

1 × 4 =

Password generation