Ghymes – Szikraszemű (2010) Universal Music

Két hónappal megjelenése után aranylemez lett a Szikraszemű. Ez még akkor is nagy szám a mai világban, ha hozzáteszem, ezt a címet manapság 5000 darab eladott példány után osztogatják, míg húsz évvel ezelőtt még 100.000 darab volt a kötelező mennyiség. Hiába, megváltozott a világ, megváltoztak a zenehallgatási szokások, és ahogy látom, a zeneipar még tartozik a helyzetre adott, valóban előremutató megoldással. Addig pedig maradnak a folyamatosan csökkenő számokat mutató statisztikák.

A Ghymes ellenben dacol a barátságtalan gazdasági környezettel, hiszen ebben az évszázadban ez már az ötödik aranylemezük, s ezen felül még két platina korongot is magukénak tudhatnak (a MAHASZ listája szerint). Ez azért nem semmi teljesítmény, úgy tűnik, ennyit jelent a folyamatos koncertezés, valamint a minőségi zene.

Hetek óta a Szikraszeműt hallgatom, és nem mondhatok mást, mint azt, hogy tetszik. Kivált a zene, ugyanis a szövegek egy részénél csak sejtem a mondanivalót – és akkor sem lennék meglepve, ha felesleges időtöltés mögöttes tartalom után kutakodni, mert minden az, ami.

Zeneileg az album nagyon sokszínű lett, és mégis megmaradt jellegzetesen Ghymes muzsikának. A Szarka testvérek úgy vélem, egyszerűen azt játsszák, amihez kedvük van, és módfelett szeretik a változatosságot, viszont esetükben ehhez megfelelő tudás társul.
Az tény, mára nagyon messzire jutottak az első lemezek hangulatától, a tiszta népzene náluk időközben annyi hatással ötvöződött, hogy tudományos laborra lenne szükség az összetevők pontos arányának meghatározásához.

A végeredmény leginkább az utóbbi pár év „termésére” hajaz: van itt rock, jazz, pop és még jópár műfaj, többnyire népzenével kiegészítve. Ezt hívják manapság jobb címke hiányában world music-nak, de szerintem teljesen felesleges a rájuk vonatkozó kategóriát keresni, ez egyszerűen a 2010-es Ghymes. (Galgóczi Tamás, ekultura.hu)

A számok:

1. Szikraszemű (4:05)
2. Szemet szemért! (3:17)
3. A bor a vér (5:19)
4. Boszi (6:34)
5. Hóban fürdő madár (3:08)
6. Hozsanna (5:21)
7. Vaskor (3:57)
8. Ződ hajnal (3:34)
9. Lement a Nap (4:43)
10. Fabula (4:33)
11. Ki vigyáz ( 4:56)
12. Ég a Hold (4:46)

http://links.snahp.it/59:sZiK:RA:

0

Visits: 25

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Ghymes – Szikraszemű (2010) Universal Music

” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Szia Levin!

    Letöltöttem a Ghymes – Szikraszemű albumának a RAR fájlt, de a kicsomagoláshoz jelszót kér. Próbáltam a “Zenekucko” és a “Levin” kombinációkat, de egyik sem működik. Kérlek oszd meg velem a jelszót.

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Levelibéka

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

8 − egy =

Password generation