Nagy Feró és a Bikini – Hova lett… (1983) Hungaroton

A Hova lett… a Bikini együttes (vagy ahogy a zenekar utólag nevezte ezt a korszakot: az Ős-Bikini) bemutatkozó albuma, még az első, az ellehetetlenített Beatricéből érkező Nagy Feró-féle felállással készült 1983-ban punk-rock stílusban, Feró jellegzetes, itt még pimasz, néhol dadaista szövegeivel, agresszív, de finoman kidolgozott zenei kísérettel.

A lemez hanganyagán végig érződik, hogy kipróbált, több zenekart megjárt, kiváló zenészek munkája, amihez járult Nagy Feró felszabadult és könnyed, fanyar humorú, semmihez sem hasonítható szövegvilága, illetve a technikai lehetőségeket (digitális effektek, sztereó hang- és zajhatások, audio-gegek) magabiztosan felvonultató hangkörnyezet. Mindez különösen azok után meglepő, hogy tulajdonképpen elsőlemezes zenekarról van szó, Nagy Feró pedig ekkor egy frusztrációkkal meglehetősen erősen terhelt korszakot tudhat maga mögött.

A hangzásbeli gegek (kiboruló pohár, kifogyó szódásüveg, az ablakon kidobott macska) egyik markáns eleme volt az eredeti bakelitkiadáson, hogy az “A” oldal a “Kicsinál szódát” című szám közepén fejeződött be, a “B” oldalt így természetesen ennek a számnak a folytatása nyitotta (ez a geg a CD-kiadáson eltűnik – helyét egy szünet jelzi a dal közepén).

A (korai) Bikini grafikai arculatának kialakításában nagy szerepe volt Bernáth(y) Sándor képzőművésznek – a plakátok, szóróanyagok és a lemezborító mellett ő tervezte még a Beatrice időkben azt a bizonyos “Nem-nem-zet csótánya” feliratú pólót is. A lemez grafikai világa párhuzamba állítható a Feró-féle kicsit dadaista attitűddel: a feliratok önkényes módon, jellemzően fejjel lefelé kerültek a lemez elmosódott fotóira.

A CD-kiadás sajnos tönkretette ezt a grafikai világot: Bernát(y) jellegzetes “vaginális betűtípusa” (a szerző szóhasználata) eltűnt az eredeti fejenálló világgal egyetemben. A borítóra új grafikai elemek is kerültek: a korábban narancsszínű szívet (benne “NAGYFERÓ”) most (a Beatricére utaló) pirospöttyös szív váltja fel, a mellette levő rajzolt száj (felirata: “BIKINI”) a CD-kiadáson már zöld lett (ez a szín a lemezen korábban sehol nem szerepelt). Az így meglehetősen koncepciótlan, sima Arial betűtípust használó borítót a fülszöveg szerint Bernáth Zsiga, az eredeti grafikus fia készítette.

Bár a zenekar a Beatrice korábbi kultuszát nem múlhatta felül, a lemez egyértelmű szakmai és közönségsikert jelentett, az albumot a WAN2 magazin minden idők második legjobb magyar lemezének választotta.

Az albumnak (a kort figyelembe véve) furcsa módon nemzetközi visszhangja is lett: Jello Biafra (Dead Kennedys) a Maradj Már! című dalt feltette egy válogatáslemezre (1984, “World Class Punk” album, a ROIR kiadása:
„Egyszer kaptunk egy levelet Magyarországról, amelyben lemezt kértek. Küldtem az arcnak egyet azzal a megjegyzéssel: küldjetek cserébe egy magyar lemezt. Amit kaptam az nem volt más, mint a “Hova lett?” Nagyferótól, a Bikini által kísérve. Nagyferó a magyar viszonylatban Sex Pistolsnak számító Beatrice énekese volt. A Beatrice el volt tiltva a lemezkészítéstől, de azt vonakodva megengedte a hatalmon lévő rezsim Ferónak, hogy csináljon egy albumot session zenészekkel. Amivel előállt, az a legbesorolhatatlanabb punk album, amit valaha is készítettek. A CRASS-tól Ritchie Blackmore-ig, kínai szertartászenétől hegedűszólóig, ipari szintetizátortól a ska-ig minden megtalálható benne, néha ugyanabban a dalban.”

2022 -Ótyi, Tyótyi, Vik-vauu …

1.Jó Szelet Kívánok (Fair Wind To You) 2:16
2.Maradj Már!! (Come Off It!!) 2:15
3.Program 3:23
4.Ótyi, Tyótyi – Ping Pong 3:27
5.Nem Leszek Sohasem (I’ll Never Be) 3:04
6.A Zenekar Üzenete (Message From The Band) 2:54
7.Ki Csinál Szódát (Part I) (Whos Gonna Make Soda?) 2:04

8.Ki Csinál Szódát (Part II) (Whos Gonna Make Soda?) 1:15
9.Viva! Carramba! 2:21
10.Долина (Dolina) 1:49
11.Születésnap Fűrész (Birthday Saw) 2:58
12.Ó, Igen, Felborult (Oh, Yes It’s Been Upset) 2:41
13.Jaiaó, Eladió (Yah-Ee-Yaoh Elahdio) 2:50
14.Gyerekmese (Children’s Tale) 3:42

Nagy Feró (ének, szájharmonika, szaxofon)
Vedres József (ritmusgitár)
Szűcs Antal Gábor (szólógitár)
Németh Alajos (basszusgitár)
Németh Gábor (dob)

Vendégzenészek:
Gidófalvy Attila (tangóharmonika)
Csuka Mónika, Csuka Mária, Szánti Judit (vokál)
Bóka János (hegedű)
Belej Ferenc (cselló)
Horváth Kornél (triangulum, konga)
Lantos György (próza)

http://[email protected]

-pastebin-
 

0

Találatok: 14

Publication author

offline 6 nap

dali300

Avatar 199
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 495Publics: 1328Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenkilenc − egy =

Password generation