The Cinematic Orchestra – Man With A Movie Camera [OST] (2003) Ninja Tune

Ez a lemez nem jöhetett volna létre, ha nincs a lengyel születésű, de Oroszországban – pontosabban a Szovjetunióban – élő és alkotó avantgárd filmes, Dziga Vertov (Gyenyisz Arkagyijevics Kaufman, 1896-1954), aki 1929-ben leforgatta egy nagyvárosi átlagember egy átlagos napját, majd azt a montázstechnika és a filmtrükkök mesteri és meghökkentően újszerű alkalmazásával tette – még a mai néző számára is – szemkápráztatóvá. A „klipszerű”, hang nélküli dokumentumfilm méltán örvend kultusznak, így – és itt ugorjunk egy nagyot! – nyilván nem véletlen, hogy 1999-ben az akkori európai kultúrfőváros, Portó ezzel az alkotással nyitotta meg egész éves ünnepi programsorozatát. De hogy ne csak egyszerű vetítés legyen, jött az ötlet, hogy élő zenei kíséret járuljon hozzá. Ennek biztosítására pedig a Cinematic Orchestrát kérték fel.

Stílszerűen, hiszen a komponista-samplerista-multiinstrumentalista Jason Swinscoe vezette formáció (mely rajta kívül egy billentyűst, egy basszusgitárost, egy dobost, egy szaxofonost és egy DJ-t foglal magába) hangzása erőteljesen filmzeneszerű, mindamellett, hogy sikeresen és nagyszerűen fuzionálja a hatvanas-hetvenes évek űrdzsesszét a mai DJ-kultúrával. Nem meglepő tehát, hogy bemutatkozó albumuk, a Motion megjelenésének évében, 1999-ben két filmes felkérést is kaptak: egyszer Stanley Kubricknak játszottak a Brit Rendezők Céhe életműdíjának átadásán Londonban, másszor az Ember a felvevőgéppel alá zenéltek Portóban.
/est.hu nyomán/

01.The Projectionist
02.Melody
03.Dawn
04.The Awakening of a Woman (Burnout)
05.Reel Life (Evolution II)
06.Postlude
07.Evolution (Versao Portuense)
08.Work It! (Man with the Movie Camera)
09.Voyage
10.Odessa
11.Theme de Yoyo
12.The Magician
13.Theme Reprise
14.Yoyo Waltz
15.Drunken Tune
16.The Animated Tripod
17.All Things

https://pastebin.odavisz.cam (klikk)

password:psalm69
 

0

Találatok: 8

Publication author

offline 16 perc

dali300

Avatar 262
Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem.
/Vásáry Tamás/
Comments: 529Publics: 1364Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem. /Vásáry Tamás/

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhat − 7 =

Password generation