The Cinematic Orchestra – Motion (1999) Ninja Tune

A hangminták használata nem csak a zene hangzását formálta át az utóbbi évtizedekben, de a zene készítésének metódusát is. Nagy közhely, mindenesetre igaz, hogy gyakran már nem szükséges a hangszeres tudás a zene előállításához. Legrosszabb esetben elégséges, ha az embernek felhasználói szintű számítógépes ismeretei vannak.
Érdekes azonban, ha ezekből a környezetükből kiszakított mozaikokból valami új születik, a jelentés megváltozik, bizonyos esetekben beépül egy fortélyos utalásrendszerbe. A Cinematic Orchestra zenéje is ebbe a vonulatba tartozik, de náluk a hangszeres zene van túlsúlyban, a hangminták egy utalásrendszerbe illeszkednek, jelentéssel töltik fel a dalokat, részben láthatatlanul, de mindig tapintatosan épülnek bele az egészbe. Nagyon fura, nagyon mai, ugyanakkor sok szempontból hagyományosan nyúl a jazz műfajához.

A zenekar a kilencvenes években alakult, eredetileg Jason Swinscoe projektjeként, majd a londoni székhelyű, független Ninja Tune kiadó vette őket gondozásba. Az a kiadó, amely egészen különleges vonalát viszi a korszak elektronikus zenéjének. Egy olyan vonalra álltak rá, amely az elme erőteljes bevonásával készteti megadásra a hallgatót, az élő hangszerek és a manipulatív hangminták együtt léteznek, a kiadványok pedig ott egyensúlyoznak a mainstream és az underground törékeny határán, egy rendkívül markáns hangzásvilágban.

Már a zenekar neve utal arra, hogy a vizuális oldal is szerepet kap a művészetükben, ezen a téren is egy újszerű vonalhoz illeszkednek. 2001-ben kaptak felkérést, hogy írjanak zenét egy eredetileg 1929-ben bemutatott orosz némafilmhez (Man With The Movie Camera), az 1999-ben megjelent Motion élő debütálása pedig Stanley Kubrick rendező életműdíjának átadóján volt. Ebben az időben váltak teljes zenekarrá, a Motion eredetileg kallódó hangminták útkereséseként indult, majd néhány stúdiózenész csatlakozásával vált archaikusan őrült hangulatú jazz lemezzé.
Rátosi Milán

1.Durian
2.Ode to the Big Sea
3.Night of the Iguana
4.Channel 1 Suite
5.BlueBirds
6.And Relax!
7.Diabolus

Personnel :
Jason Swinscoe – producer
Tom Chant – soprano sax, alto sax, acoustic piano, electric piano
Jamie Coleman – flugelhorn, trumpet
Phil France – acoustic bass, electric bass
T. Daniel Howard – drums
Alex James – acoustic piano, electric piano
Saidi Kanba – percussions

 http://links.snahp.it/820TCOmt

password : psalm69
 

0

Találatok: 6

Publication author

offline 6 nap

dali300

Avatar 199
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 495Publics: 1328Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × 4 =

Password generation