Tool – Undertow (1993) Zoo Entertainment

A Tool a zenetörténelem egyik legrejtélyesebb jelensége. Adott négy fickó, akik ritkábban adnak ki lemezt, mint a rég halott Elvis, szívesen játszadoznak a rajongóik idegeivel, sőt, akár még hülyét is csinálnak belőlük, a zene pedig, amit játszanak, épp annyira körülírható, mint egy fekete lyuk. És mindennek ellenére a csapat mégis olyan státuszba emelkedett az alakulása óta eltelt huszonhárom év során, ami nyugodt szívvel nevezhető páratlannak. A Tool egyszerre kultikus brigád és rocksztár csapat, egyszerre populáris és rétegzene.

A második, “igazi” albumuk 1993-ban jelent meg, Undertow címmel. A banda ezután turnézni indult, s a Lollapalooza fesztiválon már igen nagy volt a sikerük. Talán ennek köszönhetõ, hogy második lemezük hamarosan bearanyozódott, majd 2001. május 14-ére dupla-platina lett. Negatív kritikából is kijutott viszont a Tool-nak, mivel ’94-es maxijuk, a Prison Sex kiváltotta egyesek rosszallását. A számhoz Adam Jones készített videót, melyet azonban az MTV nem volt hajlandó játszani, mivel úgy találták, hogy egyes részek a gyermekmolesztálásra utalnak. Maynard Keenan, aki a szöveget írta, néhány interjúban próbálta tisztázni a helyzetet, ezért elmondta, hogy a szám nem kíván célozni semmi effélére, csupán saját múltjáról szól, valamint a közte és nevelõapja közötti rossz viszonyról. 1995-ben, nem sokkal azután, hogy befejezték soron következõ albumuk felvételeit, d’Amour otthagyta az együttest. A helyére Justin Chancellor került, még az év novemberében.

01. Intolerance
02. Prison sex
03. Sober
04. Bottom
05. Crawl away
06. Swamp song
07. Undertow
08. 4°
09. Flood
10. Disgustipated

Ami még fontos az Undertow lemezzel kapcsolatban, az az, hogy tudatosan figyelemfelkeltő, és gyakran provokatív dolgokkal ismertették meg magukat a zenészek. Rendhagyó, sőt stílusteremtő a zenekar kapcsolata a vizuális eszközökkel, melyek később az Aenima-n teljesednek ki. Már az Undertow borítója is külön élmény, a hozzá készült két klip pedig egyedülálló alkotás, hála Adam Jones fantáziájának. Az Undertow-n végképp kiteljesedtek a Tool-ra jellemző zenei vonások is, a szokatlan ritmikai megoldások, a dinamikai váltások, a dallamos magas fekvésű ének, és a szintén dallamos, de súlyos basszus és gitáralap.

ének : Maynard James Keenan
gitár : Adam Jones
basszusgitár : Paul d’Amour
dob : Danny Carey

https://tknk.io/YrJM

 
 

0

Találatok: 3

Publication author

offline 23 óra

dali300

Avatar 235
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 497Publics: 1342Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

6 − három =

Password generation