Philips Complete Mozart Edition – Box 3: Divertimenti & Serenades CD 1: Divertimenti for Strings & Wind (2006) Philips

A Philips cég a nagy osztrák zeneszerző, Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Mozart (Salzburg, 1756. január 27. – Bécs, 1791. december 5.) születésének 250. évfordulója tiszteletére neves művészek előadásában kiadta Mozart összes művét.
A kiadás terjedelme: 180 CD.
A harmadik csomag (Box 3.) a mester divertimentóit és szerenádjait tartalmazza.

A divertimento (olasz: mulatság, szórakozás) a legkülönbözőbb műfajú és hangszer-összeállítású szórakoztatózenei gyűjtemények címe.

A divertimento kifejezést először Carlo Grossi itáliai szerző használta 1681-ben komponált Il divertimento de’ grandi: musiche da camera, o per servizio di tavola című műve megnevezéseként. 20–30 évvel később a szonátákat neveznek divertimento per camera-nak. A divertimento elnevezés elterjedése a 18. századra esik. Szvitszerű kompozíciókat, többnyire kamaraegyüttesre írt (vonóstrió, vonósnégyes, fúvósegyüttes vagy vonós- és fúvóshangszereket egyesítő kamarazenekar) általában öt-hattételes táncsorozatot értettek rajta.

A tételek száma és formája nem kötött szigorú szabályokhoz: tételciklusok (akár 12 tételből állók) mellett vannak egytételesek is (J. Haydn, négy baryton divertimento, Hob. XII: 20-23). A korban sokszor keverednek a divertimento, szonáta, kvartett kifejezések, például Haydn korai műveiben, hasonlóképpen mosódnak el a határok a szerenád, a cassazione és a nocturne között. Míg az előbb említett műfajokat inkább szabadtéri előadásra szánták, addig a divertimento sokkal inkább volt házi muzsika.

Virágkorát a bécsi klasszicizmus korában élte, ahol a társasélet közvetlen, mindennapi használatára készült. Fejlődése során – elsősorban Mozartnál – a divertimentóba behatol a személyesebb lírai hangvétel, ezzel együtt a szimfóniához hasonlatos emelkedett hang szólal meg, elsősorban lassabb tételeiben. A műfaj ezen formája egészen Beethoven fiatalkoráig marad divatban, a 19. században már megszűnnek a divertimento virágkorára jellemző társasági összejövetelek és formák. (Wikipédia)

A lemezen hallható műveket az Academy of St Martin-in-the-Fields Chamber Ensemble adja elő.

01. Divertimento No. 1 for 2 clarinets, 2 horns (or wind ensemble) & strings in E flat major, K. 113: I. Allegro
02. II. Andante
03. III. Menuetto – Trio
04. IV. Allegro

05. Divertimento for string quartet (or string orchestra) in B flat major (‘Salzburg Symphony No. 2’), K. 137 (K. 125b): I. Andante
06. II. Allegro di m
07. III. Allegro assai

08. Divertimento No. 11 for oboe, 2 horns & strings in D major, K. 251: I. Molto allegro
09. II. Menuetto – Trio
10. III. Andantino – Adagio – Allegretto
11. IV. Menuetto (Tema con variazioni)
12. V. Rondeau (Allegro assai – Adagio – Allegro assai)
13. VI. Marcia alla francese

https://ouo.io/kj0wEZ

0

Találatok: 1

Publication author

Avatar 651
Comments: 2293Publics: 4781Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizennyolc − 18 =

Password generation