Complete Beethoven Edition Vol 4 CD1: Leonore (1997) Deutsche Grammophon

A Deutsche Grammophon német kiadó nagyszerű sorozatának negyedik fejezete Beethoven egyetlen operája, a Fidelio köré épült műveket tartalmazza parádés előadásban.
Ludwig van Beethoven egyetlen dalműve a Leonóra – amely aztán Fidelio címmel hódította meg a világot – , a XIX. század legelején született. Akkor, amikor még nagyon sokan láttak szabadítót Napóleonban. Akkor, amikor még nem mindenki ismerte fel, hogy a korzikai nem szabadságot hoz, csak másfajta elnyomást. Így aztán a szabadítótéma ezekben az időkben még mindig uralkodott a színpadokon. (Baranyi Ferenc)

“Beethoven igazán nem tartozott a könnyű kézzel alkotó mesterek közé. Műveit általában sok-sok vázlatoldal teleírása és hosszadalmas fúrás-faragás során csiszolta tökéletessé. Így volt ez egyetlen operája, a Fidelio esetében is, amely több évnyi munka és két átdolgozás után nyerte el végleges alakját. A dalmű nyitányával különösen sokat küszködött Beethoven: ez négy változatban maradt fönt.

1804-ben kérte fel a zeneszerzőt a bécsi Theater an der Wien új intendánsa, Braun báró, hogy “Leonóra” címmel írjon operát. A korban rendkívül népszerű típusba, az úgynevezett szabadító darabok közé tartozó dalmű szövegkönyvét – amelyet Beethoven előtt már többen megzenésítettek – Jean Nicolas Bouilly írta, a német átdolgozást pedig Joseph Sonnleithner, a bécsi udvari színház titkára végezte. Beethoven 1805 tavaszára elkészült a vázlatokkal, s nemsokára a teljes darabbal is. A nyitányt azonban a komponista – barátai rábeszélésére – még a bemutató előtt lényegesen átdolgozta, így az 1805. novemberében tartott első előadás már az úgynevezett II. Leonóra-nyitánnyal kezdődött. Az eredeti ouverture – I. Leonóra-nyitány címen – csak Beethoven halála után került nyilvánosságra, a megtévesztően magas 138-as opuszszámmal. A Leonóra bemutatója kudarcba fulladt, s az opera három előadás után lekerült a műsorról. Az év vége felé Beethoven átdolgozta a darabot, de az 1806 márciusában bemutatott második verzió sem hozott sikert. Ehhez a változathoz Beethoven ismét új bevezető zenét komponált, a III. Leonóra-nyitányt. Témaanyagát tekintve ez megegyezik a II. Leonóra-nyitánnyal, felépítése azonban koncentráltabb, sűrítettebb amannál, hatása pedig még drámaibb. ” (http://www.filharmonikusok.hu)

A lemezen a Leonore II nyitány és az opera első felvonásának első és második jelenete hallható.

Az előadók: Hillevi Martinpelto (Leonore); Kim Begley (Florestan); Franz Hawlata (Rocco); Matthew Best (Don Pizarro); Christine Oelze (Marzelline); Michael Schade (Jaquino); Alastair Miles (Don Fernando); Christoph Bantzer (Erzahler/Spoken narration); The Monteverdi Choir, Orchestre Révolutionnaire et Romantique – John Eliot Gardiner.

Overtüre Leonore II
Erster Aufzug ActI, Act II

https://tinyurl.com/ycw3vdrd

0

Találatok: 3

Publication author

offline 1 óra

Levin

Avatar 553
Comments: 2236Publics: 4721Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három × három =

Password generation