Luciana Souza – The New Bossa Nova (2007) Universal/Verve Records

A Grammy-díjas brazil származású Luciana Souza (1966) zenész családból származik, a Berklee-n Jazz hangszerelés szakon diplomázott. Karrierje már 3 évesen elindult egy brazil rádiós reklámmal.
Eddig 10 lemezre lehet büszke, 2012-ben két lemezzel is előrukkolt: a „Duos III” és a „The Book of Chet” címmel. Ezeket Grammy-dírja is jelölték, az elsőt a „The Best Latin Jazz Record”, az utóbbit a „The Best Jazz Vocal Record” kategóriában.

“Kevés olyan lemez van – műfajtól függetlenül – ami az első pillanattól kezdve képes levenni a lábáról a hallgatót. Luciana Souza “The New Bossa Nova” című, örökzöldeket tartalmazó albuma ehhez a kisebbséghez tartozik.
Bár alapvetően egy válogatás CD-ről van szó, azonban a jól ismert dalok egy egészen új stílusban szólalnak meg. Az énekesnő olyan közkedvelt kompozíciókat bossa nova-sított többek között, mint a “Down To You” (Joni Mitchell), a “Here It Is” (Leonard Cohen), a “When We Dance” (Sting) és a “Living Without You” (Randy Newman). A lemezt pusztán fizikilag szemlélve is látszik, hogy az énekesnő által összeállított kollekció több mint ígéretes.

Az összképet tekintve a megszólalás lágy és kellemes, határozottan van benne valami andalító (de nem álmosító!). A produkció közben egészen olyan érzésem támad, mintha egy elegáns new york-i étteremben üldögélnék – vacsora után – egy pohár zamatos borral a kezemben, és hallgatnám az együttes muzsikáját. Souza zenéje emocionális hatalmával, gazdag kifejezésmódjával, szellemi-érzéki szépségével sejtést ébreszt egy egészen más világról.

Olyan, mint a hegyi patak, amely sodrásával megtisztítja a medret, bennünk pedig a szívet. Vannak momentumok, élmények, érzések, színek, illatok amelyeket az ember tudatalattijába örökre bevésődnek. Ez a “csomag”, amiről többnyire nem is tudunk, beépül a lényünkbe, és képes ellenkező irányba formálni a személyiségünket. Bizonyára a Teremtő tudatosan használja ezt a megoldást, hogy igyekezzen jobbá tenni minket.
A görögök hajdan katarzisnak nevezték el ezt az élményt, amit most mindenki átélhet, aki meghallgatja a “The New Bossa Nova” című albumot.” (Czékus Mihály)

A dalok:
01. Down to You
02. Never Die Young
03. Here It Is
04. When We Dance
05. Satellite
06. Were You Blind That Day
07. Love Is for Strangers
08. You and the Girl
09. Living Without You
10. I Can Let Go Now
11. God Only Knows
12. Waters of March

Közreműködnek: Luciana Souza / ének, Chris Potter / szaxofon, Romero Lubambo / zongora, Scott Colley / nagybőgő, Antonio Sanchez/dobok és ütősök és Matt Moran vibrafon.

https://tinyurl.com/y7tdjx9m

0

Visits: 3

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Luciana Souza – The New Bossa Nova (2007) Universal/Verve Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tíz + 8 =

Password generation