Luigi Cherubini – Requiem in do minore (1982) EMI

Maria Luigi Cherubini (1760-1842) olasz születésű francia zeneszerző Firenzében született 1760. szeptemberében. Velencében Sarti volt a mestere. Húsz éves korában írta első operáját. 1786-ban Párizsba ment, ahol letelepedett és az olasz operaház zenei vezetője lett.
Itt aratta első kimagasló sikereit hangszerelésének meglepő hatásaival, harmóniáinak újszerű fordulataival és a drámai temperamentum szokatlan, sodró erejével. A zeneszerző a történelemnek ezekben a gyorsan változó, viharos éveiben is zavartalanul élvezte a társadalom megbecsülését: Napóleon a schönbrunni zenés parádék irányítását bízta rá, a Becsületrend lovagjává avatták, meghívták a francia Akadémia tagjai közé, XVIII. Lajos pedig udvari zeneszerzővé nevezte ki. 1822-től 1842. március 15-én bekövetkezett haláláig igazgatta a Conservatoire-t.

Luigi Cherubini 1815-ben írta vegyeskari c-moll rekviemjét XVIII. Lajos megrendelésére, a francia forradalmárok által koncepiós perben elítélt és kivégzett XVI. Lajos emlékére. A kortársak szerint a mű mozarti magasságokat súrol, Beethoven is – akinek a gyászszertartásán e requiemet énekelték – úgy fogalmazott: Ha requiemet írnék, Cherubini lenne számomra a követendő példa. A Királyi Requiemet 1817. január 21-én adták elő először a Saint Denis-i kriptában, hatalmas tömeg jelenlétében, egy XVI. Lajosért tartott emlékmisén. (Más források szerint a művet 1818-ban adták elő Joseph Méhul gyászünnepségén.) (dobray, konzervatórium blog)

A művet a Riccardo Muti vezette Philharmonia Orchestra London, és az Ambrosian Singers adják elő.

https://tinyurl.com/y8yhxmd6

0

Visits: 2

Publication author

offline 4 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három × 5 =

Password generation