Complete Beethoven Edition Vol 4 CD4: Fidelio (1997) Deutsche Grammophon

A Deutsche Grammophon német kiadó nagyszerű sorozatának negyedik fejezete Beethoven egyetlen operája, a Fidelio köré épült műveket tartalmazza parádés előadásban.

Beethoven egyetlen „igazi” operáját, a Fideliót „fájdalmai gyermekének” nevezte a viszontagságokra tekintettel, melyek a művet övezték, a megírás körülményességét éppúgy beleértve, mint aztán a küzdelmeket, hogy mit tartson meg a leírtakból.
Az 1800-as évek elején jeles operaszerzők, így az elfoglalt Salieri vagy a súlyosan beteg Süssmayr aka­dályoztatása miatt „űr” keletkezett a bécsi operaszerzésben, amit az éles szemű Beethoven ész­revett, és a maga számára kamatoztatni akart. 1804-ben Sonnleithner szövegkönyvvé formálta Bouilly Leonóra, avagy a hitvesi szerelem című drámáját, és Beetho­ven vállalta a megzenésítést.
Beethoven több mint egy évet töltött a komponálással, a próbákat követően az akkor még há­rom felvonásos opera bemutatóját 1805. október 15-ére tűzték ki. Az utolsó pillanatban derült égből villámcsapáként politikai megfontolásból a cenzúra be akarta tiltani, néhány számot politikai megfontolásból ki is kellett hagynia, vita bontakozott ki a darab címe körül is, Beetho­ven hiába ragaszkodott a „Leonórá”-hoz, akarata ellenére „Fidelió”-ként hirdették meg. Hiába hárultak el a belpolitikai akadályok, támadtak helyébe külpolitikaiak: Napóleon csapatai előrenyomultak Bécs felé, így a bemutatót az izgalmak, bizonytalanságok miatt végül novem­ber 20-áig ki kellett tolni. A közönség nagy része francia katonákból „verbuválódott”.
1814-ben energikus szövegkönyvi átdolgozással megszületett a két felvonásos változat. („Újjáé­pítem romjaiból az öreg várat” – írta örömében Beethoven.) Új nyi­tányt is írt, a tematikusan az előzőektől teljesen eltérő, ma Fidelio-nyitányként is­mert darabot. Beethoven ebből az alka­lomból komponálta élete legfelemelőbb áriáját (Leonóra recitativója és áriája az I. felvonásból). Ekkor vált véglegessé a Fidelio cím is Beethoven beleegyezésével. (Gyökér Solt)

01 Act 2 No. 11 Introduktion und Arie -Gott! Welch Dunkel hier!
02 Act 2 No. 12 Melodram und Duett -Wie kalt ist es in diesem unterirdischen Gewölbe!
03 Act 2 Er erwacht
04 Act 2 No. 13 Terzett -Euch werde Lohn in bessern Welten
05 Act 2 Alles ist bereit
06 Act 2 No. 14 Quartett – Er sterbe! Doch er soll erst wissen
07 Act 2 No. 15 Duett -O namenlose Freude!
08 Act 2 Ouvertüre -Leonore III-
9 Act 2 No. 16 Finale – Heil sei dem Tag

10 Ouvertüre -Leonore I-, op.138 (Wiener Philharmoniker, Leonard Bernstein)

https://tinyurl.com/y9z43rvn

0

Találatok: 1

Publication author

offline 14 óra

Levin

Avatar 553
Comments: 2236Publics: 4721Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

13 − 5 =

Password generation