Miles Davis – In a silent Way (1969/2002) Legacy Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat száznegyvenhatodik (146) lemeze Miles Davis korszakalkotó albuma.

Miles Davis (1926. május 26. -1991. szeptember 28.) jómódú középosztálybeli családban született, mind édesanyja, mind leánytestvére tehetséges zenészek voltak. Davis a 13. születésnapjára kapott egy trombitát fogorvos édesapjától, aki nem gondolta, hogy ez az ajándék elindítja fiát afelé, hogy a jazz történetének egyik óriása legyen.
Davis nem csak a trombita mestereként volt kiemelkedő tehetség, sokoldalúsága kiterjedt a szárnykürtre és a billentyűs hangszerekre is, és mindezekkel együtt jelentős komponista is volt. A képességek e különleges sorával Davis vitathatatlan helyet szerzett a jazz történetében mint a legnagyobb zenekarvezető és katalizátor. Ezt az elismerést nem adják könnyen, de Davis indokoltan nevezhető “zenei zseninek”.
Az évtized végére a rockrajongók elfogadták zenekarát. Miles fellépett a legnagyobb fesztiválokon, ahol a közönség magán kívül volt az örömtál és az izgatottságtól. Bandájában ekkor a briliáns elektromos gitáros, John McLaughlin játszott, akiről Miles azt állította, hogy a fekete zenészek is tisztelték. “Mutassatok nekem egy olyan fekete zenészt, aki úgy tud játszani, mint á, és akkor én azt állí-tom a helyére.” A Davis által alkalmazott további kiváló zenészek között volt Keith Jarrett, Airto Moreira, Chick Corea, Dave Holland, Joe Zawinul, Billy Cobham és Jack DeJohnette. Ebből a korszakból származik két fontos albuma, az In A Silent Way és a Bitches Brew, amelyek tudattalanul feltalálták a jazzrockot, amelyet később fúziós zenének is neveztek. Ezek a lemezek rockalbumokként kerültek a piacra, és következetesen megjelentek a megszokott listákon. (Jazz-zenészek Lexikona)

A számok:
01. Shhh/Peaceful (Miles Davis) – 18:16
Shhh – 6:14
Peaceful – 5:42
Shhh – 6:20

02. In a Silent Way/It’s About That Time (Joe Zawinul, Davis) – 19:52
In a Silent Way (Zawinul) – 4:11
It’s About That Time (Zawinul, Davis) – 11:27
In a Silent Way (Zawinul) – 4:14

A zenészek: Miles Davis – trombita; Wayne Shorter – szopránszaxofon; John McLaughlin – elektromos gitár; Chick Corea – elektromos zongora; Herbie Hancock – elektromos zongora; Joe Zawinul – orgona; Dave Holland – nagybőgő; Tony Williams – dobok.

https://tinyurl.com/yc3fjsu8

0

Visits: 20

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizennyolc − 15 =

Password generation