John Zorn – Spy vs. Spy … (1987) Island

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 646-ik lemeze.

Jazz, rock, hardcore punk, klasszikus zene, klezmer, film, improvizált zene – John Zorn különleges alkotó, sokrétű tevékenysége miatt besorolhatatlan, gyakorlatilag minden kategóriát kimerít. Beszélhetünk John Zorn-kultuszról is, amely kétségtelenül létezik, és valószínűleg nagyrészt abból fakad, hogy képes tömegeket megszólítani szerteágazó tevékenységével.

1953-ban, New Yorkban született és nőtt fel. Az 1970-es évek elején a St. Louis-beli Webster College-on végzett szaxofon- és zeneszerzés szakokon. 1975 óta a „downtown music scene” központi figurája és egyben mozgatója. Elmondása szerint sokan inspirálták, mint pl. Charles Ives, John Cage és, hogy európaiakat is említsük Berg, Sztravinszkij és Boulez. Jazz-zenei példaképeinek Anthony Braxtont, Ornette Colemant, Jimmy Giuffre-t és Roscoe Mitchellt tekinti. Zorn mindig is nyitott volt a legkülönfélébb művészeti ágakra; számos kísérleti rock zenét, jazzt hallgatott, nagyon érdekelte az avantgárd színház, film, képzőművészet és irodalom. Munkái mind azt bizonyítják, hogy hihetetlen művészi érzékenységgel megáldott zenész, aki korunk élő legendája.

Zorn saját kiadót működtet Tzadik néven, melyet azért alapított, hogy mindennek, amit ő értékesnek gondol, legyen maradandó lenyomata. Saját állítása szerint elege lett abból, hogy a kiadók csak akkor adnak ki lemezeket, ha azok biztos üzleti hasznot jelentenek számukra. Zorn nem anyagi megfontolásból jelenteti meg ezeket a felvételeket, hanem művészeti értékük alapján. Fontosnak tartja, hogy minden megmaradjon az utókornak, ami szerinte arra érdemes, s ez nem feltétlenül az, ami sok pénzt hoz egy kiadónak.

Zorn ismert lemezgyűjtő, akire jelentós hatást tettek Derek Bailey Incus-felvételei, 1983-ban Bailey-vel és a pozanos George Lewisszal készítette el a Yankees felvételét. Ugyanebben az évben zenét írt Hal Willner Thelonious Monknak ajánlott albumához, a That’s The Way I Feel Now-hoz. 1985-ben szerepelt Willner Kurt Weill albumán, a Lost In The Stars-on, kommersz sikert aratott a The Big Gundown-nal, amelyen Ennio Morricone témáit a leghihetetlenebb összetételben játszották el a zenészek, többek között Big John Patton és Toots Thielemans. Az 1987-es News From Lulu, amelyet George Lewisszal és Bill Frisell-lel készített, klasszikus, hatvanas évekbeli hard bop számokat mutatott be Zorn szokásos acélos eleganciájával. Ez már a második bebop vállalkozása volt, a Sonny Clark Memorial Quartettel (John Zorn, Wayne Horwitz, Ray Drummond, Bobby Previte) felvett Voodoo után. Kijelentette, hogy a kőkemény rockzene ugyanolyan intenzív dolog, mint a hatvanas években a free jazz, támogatta a Nottingham Napalm Death-jét, és a Spy Vs Spy című, igencsak provokatív 1989-es felvételen Ornette Coleman számainak hardcore változatát játszotta lemezre. A Naked City (Bill Frisell – gitár, Fred Frith – basszus, Joey Baron – dob) lett az eszköze arra, hogy ide-oda mozogjon a “rosszhírű jazz” (sleaze-jazz), a surf rock és a hardcore között: 1990-ben az Elektra/Nonesuch cégnél debütáltak.

1991-ben megalakította a Pain Killert, amelyben a basszista és producer Bill Laswell, valamint a Napalm Death dobosa, Mick Harris szerepeltek, a nottinghami Earache hardcore labelnél elkészítették a Guts Of A Virgin című lemezt. Zorn 1991-ben fellépett a Company Weeken, bebizonyítva, hogy a (relatív) kommersz siker miatt nem fordított hátat a free improvizációnak. Zorn határátlépései a műfajok között a kilencvenes évek kreatív zenei normájává váltak.

01. WRU
02. Chronology
03. Word for Bird
04. Good Old Days
05. The Disguise
06. Enfant
07. Rejoicing
08. Blues Connotation
09. C. & D.
10. Chippie
11. Peace Warriors
12. Ecars
13. Feet Music
14. Broad Way Blues
15. Space Church
16. Zig Zag
17. Mob Job

John Zorn – altszaxofon
Tim Berne – altszaxofon
Mark Dresser – baszzusgitár
Joey Baron – dob
Michael Vatcher – dob

 https://links.snahp.it/eKqoX64eZfsRiknLnJPlD27xrudOgLNfSV2
 

0

Találatok: 5

Publication author

offline 16 óra

dali300

Avatar 184
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 487Publics: 1327Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

7 − egy =

Password generation