Laibach ‎– Opus Dei (1987) Mute

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 603-ik és a Laibach harmadik lemeze.

A poptörénet legzavarbaejtőbb, legszórakoztatóbb zenekara. Zenekara? Bocsánat, mégsem. Inkább zenés akciószínház, a popzene totalitárius kutatómérnök-osztálya, ahol a dolgozók egyformán idéznek Hitlertől, Göbbelstől, Marcel Duchamptól, Mick Jaggertől, Freddy Mercurytól vagy az egykori NDK vezetőitől. Kiröhögik az undergroundot, mindig is a mainstreamhez akartak tartozni.

Nem ma kezdték, 1980-ban alakultak Trbvljében, a titoista Jugoszlávia mini Sztálinvárosában. A Ljubljana német nevéről önmagát elnevező csapat a Neue Slowenische Kunst művészeti gyűjtőszervezet zenei szekciójává vált, erőteljes, ipari gesztusokkal, a Throbbing Gristle-SPK-Test Dept-vonallal párhuzamosan, brutális hangkollázsokkal indultak. Vonzódásuk a diktatórikus formákhoz és annak a popkultúrára gyakorolt hatásához a zenekar egyik fő jellemzője, első box-setjük, mely a Walter Ulbricht Schallffoliennél jelent meg Hamburgban, a véres kezéről és béna napszemüvegéről nevezetes lengyel állami-és pártvezetőről és hírhedt katonáról, Jaruzelskiről is írtak egy csinos, kakofonikus dalt. Botrány botrány hátán, az első európai koncertek, lemezfelvételek, “Európa elfoglalása” turné, melynek során Budapestre is eljutottak. Aztán az első nagy siker, az Opus Dei, melyen többek között az osztrákgagyi Opus zenekar Life is Life című dalából indusztriális erő-himnuszt kreálnak, miközben egyik országból azért rúgják ki őket, mert “nácik”, máshonnan meg azért , mert “komcsik”, és mindezt persze rettenetesen élvezik. “Annyira vagyunk fasiszták, amennyire Hitler festőművész volt” – ennyit fűznek a történésekhez. Az Opus Dei valóban isteni mű, tele hatalmas poénokkal, a Queen One Vision című számának németnyelvű átdolgozása szólhatna egy SA-felvonuláson is, a Mercury-szöveg pedig tele van “Blut und Boden” és faj-jellegű kitételekkel, amit ki is aknáznak rendesen. “Egy faj, egy erős akarat, jawohl!”. Telitalálat. Laibach-turnékról szóló dokumentumfilmekben megszólaló koncertlátogató kopaszok bizonyítják, hogy mennyire beszopták egyesek, hogy a Laibach tényleg náci. Az albumra az MTV is felfigyelt, és meghozta az együttes számára az első világ körüli turnét. Közben a Rammstein egy az egyben ellopja a Laibach-imázst, logóstul, zenéstül, énekhagostul. A Laibach meg imígyen kommentálja az eseményeket: “Örülünk, hogy inspirálólag hatottunk rájuk. A Laibach Rammstein felnőtteknek, a Rammstein Laibach a gyerekeknek”.
(langologitarok)

01. Leben Heisst Leben
02. Geburt Einer Nation
03. Leben-Tod
04. F.I.A.T.
05. Opus Dei
06. Trans-National
07. How The West Was Won
08. The Great Seal
09. Herz-Felde*
10. Jaegerspiel*
11. Koža Skin*
12. Krst Baptism*

* – CD version

Milan Fras – vokálok
Ivan Novak – fény- és vetítéstechnika
Mina Špiler – vokálok, szintetizátor
Janez Gabrič – dob
Luka Jamnik – szintetizátor
Primož Hladnik – szintetizátor
Eva Breznikar – vokálok, dob
Nataša Regovec – vokálok, dob
Damjan Bizilj – szintetizátor

 https://links.snahp.it/ce8s2b0m1l2cJiIzIwmTqPkYqN1ufB7DcED
 

0

Találatok: 4

Publication author

offline 3 nap

dali300

Avatar 144
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 455Publics: 1314Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

11 − 10 =

Password generation