Nine Inch Nails – The Downward Spiral (1994) Nothing

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 783-ik és a Nine Inch Nails második lemeze.

Trent Reznor már a ’90-es évek elején is igazi kultikus figura volt, aki mindig a saját feje után ment és bármi is volt a következő húzása, az garantáltan meglepetést okozott. Így volt ez, amikor a szintipopba hajló Pretty Hate Machine (1989) után megjelent a gitárzajos Broken EP (1992), de akkor is tágra nyíltak a szemek, amikor a minialbum remixeit tartalmazó Fixed EP avantgárd, olykor nagyon nehezen befogadható tételei bemutatkoztak ’92 telén, a grunge korszak csúcsán. Ekkorra szinte már elvárássá vált a rajongók fejében is, hogy a következő NIN projekt is újat mutasson, és ne legyen egyik korábbi anyag ismétlése sem.

A ’94 tavaszán kijött The Downward Spiral valóban más lett, mint a korábbi anyagok: zeneileg a szintetikus és gitárcentrikus elemek erős kavalkádját nyújtja, vagyis az addigi életmű darabjait vegyítette össze olyan merészséggel és érzéssel, ami ennyi év elteltével is arcon csapóan frissnek és energiától duzzadónak hat. Más szempontból is újítás hordozott magában a korong: megjelent a koncepció, a lemez dalsorrendjében már első hallgatásra is érezni a tudatosságot, a címben megjelenő lefelé haladás egyértelműen végigkövethető a 14 dal során.

A stúdiófelvételek abban a Los Angeles-i villában készültek, ahol 1969-ben Charles Manson és ”családja” megölte Sharon Tate színésznőt (Roman Polanski filmrendező feleségét) és barátait, a várandós Sharon hasára a WAR szót vésték villával, a bejárati ajtóra pedig a PIG szót festették emberi vérrel. A disznó kifejezést a mészárolók a Beatles 1968-as White Albumáról vették, amelyen Lennon és McCartney visszatérő motívumként használták a szót vagy annak becézett, piggy változatát az emberi gyarlóság szimbólumaként. Ezt értelmezte félre Charlie, aki az akkorra már nem gombafejű The Beatles dalait apokaliptikus üzeneteknek vélte. Az 1993-ban Reznor által kibérelt villa kellő alaphangulatot biztosított a sötét gondolatok dalba formálásához, a disznók pedig visszatértek: előbb a Piggy című, visszafojtott darabban, majd az első kislemezként is ismert March Of The Pigs című tételben.

Ahogy haladunk lefelé ezen a spirálon, úgy jutunk egyre beljebb is a szerző lelkének sötét bugyraiba, aminek remek példája a második kislemezre kimásolt Closer, a lemez igazi áttörésének egyik szereplője. A Mark Romanek által készített videóval együtt egy olyan beteg összképet hordozó sötét alkotással van dolgunk, ami teljes egészében ellentétes a zenei résszel. A Closer a tökéletes popdal: az Iggy Pop Nightclubbing című dalának üteméből loopolt alapritmussal megspékelt szám komoly fejtörést okozott a rádióknak és a tévéknek, ugyanis nagyon ritka esetben fordul elő egy zeneileg abszolút befogadható dal esetében, hogy egy visszatérő „meg akarlak [email protected], mint egy állat” sort kell kitisztítani abból.

A lemez ezek után sem enged elborult világából, az egyetlen fellélegzést a David Bowie Crystal Japan című dala által inspirált A Warm Place hozza meg, ami egyben az album egyetlen instrumentális tétele. A megnyugvást sejtető dallamok azonban csak még mélyebbre zuhanást hoznak a folytatásban: az Ereaser és a Reptile során megjelenő öngyűlölet végül egy elképzelt fejbelövéses öngyilkosságba hajlik a címadó dalban, ami akár tökéletes befejezése is lehetne ennek a sötét történetnek, de Reznor még ezt is tudja fokozni érzelmileg: a záró Hurt mind zeneileg, mind szövegileg a Nine Inch Nails életmű legérzékenyebb darabja, a lemez egyértelműen legfájdalmasabb és legmélyebb pontja.
(recorder)

01. Mr. Self Destruct
02. Piggy
03. Heresy
04. March Of The Pigs
05. Closer
06. Ruiner
07. The Becoming
08. I Do Not Want This
09. Big Man With A Gun
10. A Warm Place
11. Eraser
12. Reptile
13. The Downward Spiral
14. Hurt

Trent Reznor – ének, gitár, basszusgitár, billentyűk, samplerek, dobok
Mark „Flood” Ellis – billentyűk, programozás
Charlie Clouser – programozás
Chris Vrenna – dobok, programozás

vendégek:

Adrian Belew (gitár)
Danny Lohner (gitár)
Andy Kubiszewski (dobok)
Stephen Perkins (dobok)

 https://links.snahp.it/NkoEaIc7p8CdKNzt3By7PoEXnt0pKFh4KwD

Johnny Cash zseniális Hurt verziója:
 

0

Találatok: 6

Publication author

Avatar 235
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 498Publics: 1343Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

10 + 18 =

Password generation