Anathema – We’re Here Because We’re Here (2010) Kscope

Az Anathema mindig is mestere volt a szépséges, vagy éppen szívbemarkoló dallamoknak, a különleges hangulatok megteremtésének.

Ezt már az egészen korai albumaikon is fel lehetett fedezni, de a doom metalos The Silent Enigma című lemezük után történt stílusváltásukat követően, a zene letisztulásával és a progresszív (melankolikus) rock felé való nyitásukkal vált teljesen nyilvánvalóvá, és bár azóta nem történt olyan nagymértékű változás a zenéjükben, mégis folyamatosnak mondható a fejlődésük, mert mindig képesek valami újat, még hangulatosabbat, még szebbet alkotni. Ezekben az dalokban már nem csupán az a végtelen szomorúság jelenik meg, amiben a srácok mindig is olyan jók voltak: a korongon több olyan szerzemény is helyet kapott, amelyek a szokott melankólia helyett már szinte vidám, felszabadult hangulatot adnak, ráadásul természetesen ugyanolyan intenzíven és fenségesen teszik ezt, mint az (akár már rutinszerűen is előadott) bánatosabb nótáik.

Ez jó hír lehet azoknak, akik eddig az állandó búslakodást kifogásolták, még ha ezek a dalok ugyanolyan erősek is emóciókban, de hát a Cavanagh testvérek művészek lévén sosem macsóskodták el a zenét. A zenekar egyedisége révén már régebben megszabadult a (jól sikerült) Pink Floyd-másolat címkéjétől és annak ellenére, hogy a zene alapjában véve most is félreismerhetetlenül Anathema, lehet újabb párhuzamokat vonni a lemez hallatán például egy-két poposabb megoldás esetében a Coldplay-jel és Steven Wilson producer személyén keresztül a Porcupine Tree-vel is.

Ez utóbbi párhuzam persze már eddig is felmerülhetett, mivel a két zenekar alapból hasonló stílusban és szinten zenél, de ezúttal a hangzásnak és néhány, a Porcupine Tree-ből importált kisegítő zenésznek hála még inkább szembetűnőek a hasonlóságok.
/ekultura.hu/ nyomán/

01. Thin Air
02. Summernight Horizon
03. Dreaming Light
04. Everything
05. Angels Walk Among Us
06. Presence
07. A Simple Mistake
08. Get Off, Get Out
09. Universal
10. Hindsight

Az együttes tagjai:
Vincent Cavanagh – ének, gitár
Daniel Cavanagh – gitár, vokál, billentyűk
Les Smith – billentyűk
Jamie Cavanagh – basszusgitár
John Douglas – dob
Lee Douglas – ének

Vendég:
Ville Valo – ének

1. https://www.base64decode.org
2. aHR0cHM6Ly9wYXN0ZWJpbi5jb20vUDdRQlF4a24=
   
3. copy link

 
 

0

Találatok: 1

Publication author

offline 17 óra

dali300

Avatar 184
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 487Publics: 1327Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

3 × 2 =

Password generation