David Bowie – Earthling (1997) Arista/BMG

Ötvenedik születésnapja alkalmából David Bowie egy kitűnő tánclemezzel lepte meg magát. Ez nem az első ilyen eset, az 1975-ös Young Americans és a 83-as Let´s Dance is a sikeresebb albumai közé tartoztak. Akkoriban a soul és a funky hatott rá, most pedig a jungle, ennyi a különbség.

A lemezt Bowie és gitárosa, Reeves Gabrels közvetlenül az Outside turnéja után kezdte el megírni, a lemez maga pedig összesen két és fél hét alatt készült el. Ez volt az első teljes egészében digitális, hard-discre felvett Bowie-lemez.

Akik nem ismerik Bowie kaméleonságát, akár dohoghatnak is kicsit: mi az, hogy így, öreg fejjel, meglovagolja az akkor friss hullámokat. De nem lenne igazuk. Bowie átlényegüléseinek sorában ezúttal olyan album született, amelynek az önazonosság legalább annyira erőssége, mint az új szél: benne van Bowie múltja és benne a jungle jelene, sőt a közös jövő is. Ez a lemez a rockzenének azt a tendenciáját sejteti, ami felé a Prodigy is mutatott: a techno már, a gitár még mindig és újra megkerülhetetlen. Azt mondja Bowie, pár évvel ezelőtt egy Big Audio Dynamite-koncerten érzett rá az elektronika és az élő hangzás arányának az ízére, innen az ihlet a hardrock és a melodikus jungle párosítására.

És tényleg: az Earthling elektronikus tánczenének éppolyan húzós, mint gitárorientált rocknak; nincsenek magaslatai és nincsenek mélypontjai. Egységesebb, persze messze populárisabb, mint amilyen az Enóval közös – tánczenei és technoelemekben ugyancsak bővelkedő – Outside volt.

01 – Little Wonder
02 – Looking for Satellites
03 – Battle for Britain (The Letter)
04 – Seven Years in Tibet
05 – Dead Man Walking
06 – Telling Lies
07 – The Last Thing You Should Do
08 – I’m Afraid of Americans
09 – Law (Earthlings on Fire)

David Bowie – vocals; guitar; alto saxophone; samples; keyboards
Reeves Gabrels – programming; synthesisers; real and sampled guitars; vocals
Mark Plati – programming; loops; samples; keyboards
Gail Ann Dorsey – bass guitar; vocals
Zack Alford – drum loops; acoustic drums; electronic percussion
Mike Garson – keyboards; piano

 https://links.snahp.it/BfhWX9LyzLK5PbpVpyBnbZXlVJQfzpHc04l
 

0

Találatok: 1

Publication author

offline 1 nap

dali300

Avatar 182
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 484Publics: 1326Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhét − tíz =

Password generation