Gustav Mahler ‎– 150th Anniversary Box > Mahler Complete Works [16CD] (2010) EMI

A kései romantika kiemelkedő képviselője zsidó szülők gyermekeként Kalischtben, Csehországban született és ifjúkorát is itt töltötte. Az iglaui (ma Jihlava) és a prágai gimnáziumban tanult, 1875-ben pedig beiratkozott a bécsi konzervatóriumba, ahol zongorát, összhangzattant és kompozíciót tanult. Közben magántanulmányokat folytatott Brucknernál. 1878-ban a bécsi egyetem hallgatója lett, és még ebben az évben megírta A panaszos dal (Das klagende Lied) kantátáját. 1880-ban Felső-Ausztriában karmesterként helyezkedett el. 1883-ban komponálta első jelentős alkotását – Egy vándorlegény dalai című dalciklusát. Prágai és lipcsei tartózkodás után 1888-ban érkezett Budapestre, ahol a Operaház karnagya és igazgatója lett. Tízéves szerződést írt alá Beniczky intendánssal, és műsorpolitikájával, gondos szereplő választásával, megalkuvást nem tűrő művészi hozzáállásával megteremtette az Opera első aranykorát. Ő mutatta be Budapesten Richard Wagner Ring-tetralógiájának első két darabját, és Pietro Mascagni Parasztbecsület című operáját is, mely a budapesti siker után (1890. december 26.) indult világhódító útjára. Itt mutatta be 1889-ben saját első szimfóniáját is. Amikor 1891-ben az öntelt Zichy Géza gróf lett az Operaház intendánsa, Mahler hatáskörét megnyirbálták, az új intendáns támadta műsorválasztását és beleszólt művészeti kérdésekbe is, amit Mahler – aki egyébként sem volt simulékony alkat – nem tudott elfogadni, ezért szerződést bontott és távozott a magyar fővárosból. Sehol nem tisztelte a helyi begyepesedett hagyományokat, csak a teljesítményt nézte.

Ezért további állomáshelyein is állandó összetűzések kísérték, és csak ideig-óráig maradt egy helyen. Bad Hall, Laibach, Olmütz, Prága, Lipcse és Hamburg után karmesteri működésének következő állomása Bécs volt, ahol 1897–től 1907-ig működött a Hofopernél, közben egy ideig a Bécsi Szimfonikus Zenekart is vezette (de előtte még – az állás elnyerése érdekében – felvette a kereszténységet). 1902-ben megházasodott, felesége Alma Schindler (szintén zeneszerző), akitől két gyermeke született. Házassága nem volt mindig felhőtlen, felesége meg is csalta (Walter Gropius építésszel, akihez Mahler halála után feleségül ment). Bécsben Mahler újabb szimfóniákat írt (4–8.), és a Gyermekgyászdalok (Friedrich Rückert verseire) is itt született. A 8. szimfónia olyan hatalmas zenekari és kóruslétszámot kívánt, hogy Ezrek szimfóniája néven emlegették. Bécsben sikeres, nagy a rajongótábora, de a “szakmán” belül mindenkivel (zenészek, énekesek, vezetés) feszült volt a viszonya. Ráadásul egy idő után antiszemita sajtótámadások is érték, így helyzete tarthatatlanná vált.

1907-ben az Egyesült Államokba utazik, ahol a New York-i Metropolitan Opera karmestere, később a Philharmonic Society vezetője is lett. Még ebben az évbe meghalt egyik kislánya és az ő egészsége is megrendült. 1911-ben – rövid Párizsi tartózkodás után – hazatért Bécsbe, ahol hamarosan elhunyt.

Az albumokról részletesebben itt:
https://www.discogs.com/Mahler-The-Complete-Works/release/3027714

1. https://www.base64decode.org
2. aHR0cHM6Ly9wYXN0ZWJpbi5jb20vU1dBMVZqY0M= 
3. copy link




 

0

Találatok: 2

Publication author

offline 4 óra

dali300

Avatar 184
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 488Publics: 1326Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Gustav Mahler ‎– 150th Anniversary Box > Mahler Complete Works [16CD] (2010) EMI” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

16 + 8 =

Password generation