Napoleon Boulevard – Best of 1985-1989 [Remake] (2009) • Solaris

„Ugye eljönnek ma a repülők? Ugye szépek lesznek, mint azelőtt? Ugye lesz majd füst, ami betakar? Ugye nem játszik, aki nem akar?”

Anno, 1986-ban, a Napoleon Boulevard megnyerte az Interpop Fesztivált a Kérlek ne félj című dallal. Az együttest a progresszív, instrumentális rockzenét játszó Solaris tagjai (Cziglán István – szólógitár, Erdész Róbert – billentyűs hangszerek, Gömör László – dob, Kollár Attila – fuvola, Pócs Tamás – basszusgitár) alapították Vincze Lilla énekesnővel. Egy ideig a két formáció párhuzamosan működött, volt, hogy saját maga előzenekaraként lépett fel. 1986. április 7-én a Solaris a Petőfi Csarnokban tartott koncerten búcsúzott el a közönségtől. (Igaz, nem örökre, hiszen azóta már zenélt együtt.) A Napoleon Boulevard pályafutása nem indult zökkenőmentesen. Az illetékeseknek nem tetszett a szerzemény refrénje: „Ugye eljönnek ma a repülők?… . Eltartott egy ideig, amíg belátták, az együttes nem akar bombázást, így 1987 tavaszán megjelenhetett az első albuma, amit 1989-ig három követett. A formáció még további három nagylemezt készített, de azokat már más felállásban, Vincze Lilla nélkül, az utolsót 1993-ban adta ki Napoleon Bulvár néven.

A Napoleon Boulevard jubileumi Best of-albumán tizenhárom felvétel hallható, újra hangszerelve, újra énekelve, a mai kor követelményeinek megfelelően. A zenészek szerint ilyen lenne a Napoleon Boulevard 2009-ben. Ez a lemez egy játék. Játék az idővel, játék a zenékkel és a szövegekkel. Egy pici ajándék azoknak, akik nem felejtették el a zenekart.

Segítőtársak is voltak ebben a játékban, részben szomorú okból: mint ismeretes, Czigi ma már nincs velük. Elhívták Vámos Zsoltit, aki annak idején a Legyetek jók, ha tudtok album gitárosa volt, és megkérték, vegyen részt a játékukban. Az ő feladata lett a gitár szerepének újragondolása az egykori dalokban.

Szirtes Edina és Ullmann Zsuzsa helyenként egészen szokatlan vokálokkal rajzolta át a dalok hangulatát, sőt, Edina itt-ott még hegedült és tangóharmonikázott is a lemezen. Muck Feri szaxofonon szállt be az egyik dalba, egy egymásnak felelgetős rögtönzésben egészen meglepő fordulatokra inspirálva Lillát.
(music.hu nyomán)

01. Ugye, eljönnek ma a repülők….
02. Szállj velem
03. Egyszer talán
04. Álmodtam csillagot
05. Júlia nem akar a földön járni
06. Európa visszavár
07. Vagy az élet volt kegyetlen
08. Uram, segíts
09. Jelentés az alagútból
10. Bicikli (Ég és Föld között)
11. Mennyből az angyal
12. Üldözés
13. Modern tangó

Vincze Lilla – ének, orrhang
Erdész Róbert – billentyűs hangszerek
Gömör László – dobok
Kollár Attila – fuvola, vokál, tambourin, szaxofon
Pócs Tamás – basszusgitár
Vámos Zsolt – gitár
Szirtes Edina – hegedű, harmonika, vokál
Ullmann Zsuzsa – vokál

 https://links.snahp.it/3jDK0hXmQBZWfoQWZHhrxNHhgFQPHFQzPIz
 

0

Találatok: 2

Publication author

offline 6 óra

dali300

Avatar 104
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 455Publics: 1322Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három × 1 =

Password generation