The Smashing Pumpkins – Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995) • Virgin

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 791-ik és a The Smashing Pumpkins 3. lemeze.

Egy Smashing Pumpkins-album arra jó, hogy mindenki szembesüljön vele, hogy a Muse, vagy mondjuk a Queens Of The Stone Age honnan táplálkozott/táplálkozik. Ugyan mindkét zenekarban dalszerzőzsenik dolgoznak, a zenei gesztusaik, a dalaik hangulata, sőt még a hangzásuk is visszavezet az SP korai időszakára, vagy akár a Mellon Collie and the Infinite Sadness maratoni duplaalbumáig.
Az pedig nem vitás, hogy Billy Corgan is dalszerzőzseni, pedig művészieskedő hozzáállása, és nyeglesége miatt néha megérdemelne egy nagy pofont. Corgan egyből felismerhető, nyávogós hangja persze nem lesz vonzóbb azoknak, akik eddig ki nem állhatták. A frontember nem énekes tehetség, viszont nagyon ért ahhoz, hogy megragadó dallamokat írjon, és a maga módján elnyekeregje. A Smashing Pumpkins a hangja és a gitárhangzása miatt ma is markáns egyéniséggel rendelkezik.

A Smashing Pumpkins 1995-re ért pályája csúcsára a Mellon Collie And The Infinite Sadness című dupla albummal. Az Alan Moulder és Flood producerduóval készített, 28 felvételt tartalmazó, két részre osztott mű (Corgan szerint az X Generáció The Wallja) az amerikai lista első helyén nyitott és csak az Államokban négymillió példányban fogyott, hála az olyan daloknak, mint a grunge-os Bullet With Butterfly Wings, a pszichedelikus klippel megtámogatott Tonight Tonight vagy a generációs életérzést magába tömörítő 1979.

A hangszerelés ezúttal jóval gazdagabb volt – először bukkant fel a későbbi lemezeiken masszívan eluralkodó elektronika, de hallhatunk nagyzenekart és különböző egzotikus billentyűs hangszereket is. Az élet és halál témakörét boncolgató dupla albumot a kilencvenes évek egyik legfontosabb lemezeként tartják számon, de a csapatot végül az óriási siker tönkretette.
A Mellon Collie-t monstre turnén: Corgan golyókopaszra borotválta a fejét és felöltötte a védjegyévé váló „Zero” feliratú pólóját. A megerőltető stadionturné komoly áldozatokkal járt: Chamberlint, a dobost drogproblémái miatt kirúgták és a Filter ütősét, Matt Walkert hívták a helyére.

Disc 1: Dawn To Dusk
01. Mellon Collie And The Infinite…
02. Tonight, Tonight
03. Jellybelly
04. Zero
05. Here Is No Why
06. Bullet With Butterfly Wings
07. To Forgive
08. Fuck You (An Ode To No One)
09. Love
10. Cupid De Locke
11. Galapogos
12. Muzzle
13. Porcelina Of The Vast Oceans
14. Take Me Down

Disc 2: Twilight To Starlight
01 Where Boys Fear To Tread
02. Bodies
03. Thirty-Three
04. In The Arms Of Sleep
05. 1979
06. Tales Of Scorched Earth
07. Thru The Eyes Of Ruby
08. Stumbleine
09. X.Y.U.
10. We Only Come Out At Night
11. Beautiful
12. Lily (My One And Only)
13. By Starlight
14. Farewell And Goodnight

Jimmy Chamberlindrums, vocals on “Farewell and Goodnight”
Billy Corganlead vocals, lead and rhythm guitar, piano, keyboards, autoharp, production, mixing, string arrangement on “Tonight, Tonight”, art direction and design
James Ihalead and rhythm guitar; vocals, mixing, and additional production on “Take Me Down” and “Farewell and Goodnight”
D’arcy Wretzkybass guitar, vocals on “Beautiful” and “Farewell and Goodnight”

Additional musicians:
Chicago Symphony Orchestra – orchestra in “Tonight, Tonight”
Greg Leisz – pedal and lap steel guitar on “Take Me Down”

 https://links.snahp.it/rBmXdGUbvcp4zrOmc6rMNlhIGsaj95cVpCr
 

0

Találatok: 6

Publication author

offline 7 nap

dali300

Avatar 209
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 500Publics: 1331Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy × 1 =

Password generation