Kyuss – Wretch (1991) • Dali Rec.

Sűrű erdőbe téved, aki a stoner rock legelső képviselőit, az irányzat úttörőit igyekszik felkutatni és nevén nevezni. E mélyre hangolt, lebegős muzsika ihletői egyértelműek: mindenekelőtt a Black Sabbath és a Hawkwind, esetleg a Cream, ám a legkorábbi stoner zenekarok és albumok terén már messze nincs ekkora egyetértés.

Az a stoner zene, amit mi ismerünk és szeretünk, az a hangzás és hangulat a ’90-es évek elejének terméke. Az alapkövet konkrétan 1992-re tehetjük le, ekkor jelent meg az irányzat két emblematikus csapatának, a Kyuss-nak és a Sleep-nek az az albuma – a Blues for the Red Sun és a Holy Mountain, amelyeket már egyértelműen ebbe a műfajba sorolhatunk. Ha nagyon akarjuk, ebbe a skatulyába rakhatjuk még a Monster Magnet bemutatkozó anyagát, a Spine of God-ot is, amely az Egyesült Államokban ugyancsak ebben az esztendőben (Európában egy évvel korábban) jött ki.

A Kyuss debütalbuma, az 1991-es Wretch-e magában hordozza a stoner muzsika csíráit, ugyanakkor még útkereső anyag, nem is olyan ütős a hangzása, mint a rá következő három lemeznek. A csapat 1987-ben alakult a kaliforniai Palm Desert-ben, akkor még Katzenjammer-ként (Macskajaj). Érdekesség, hogy az első két évben még kvintettként működtek, a másodgitárosi posztot a később bőgőssé avanzsált Nick Oliveri töltötte be. Mellette énekesként John Garcia-t, gitárosként Josh Homme-ot, dobosként Brant Björk-öt, basszusgitárosként pedig egy Chris Cockrell nevű arcot találunk. Nevüket két évvel később (egy játék által inspirálva, ahol Kyuss az élőhalottak ura, a férgek istene) Sons of Kyuss-ra változtatták, ez rövidült 1991-ben szimplán Kyuss-ra. Erre az időszakra Oliveri is otthagyta őket, amikor viszont Cockrell is távozott, Nick-et visszahívták, és így alakult ki az a klasszikus Garcia-Homme-Oliveri-Björk felállás, amelyik az együttes első két albumát is jegyzi.
(rattle.hu)

01. (Beginning Of What’s About To Happen) Hwy 74
02. Love Has Passed Me By
03. Son Of A Bitch
04. Black Widow
05. Katzenjammer
06. Deadly Kiss
07. The Law
08. Isolation
09. I’m Not
10. Big Bikes
11. Stage III

 https://links.snahp.it/dtgpnC2WOcASyPc9bcO9k0rCgd3sI9ieBoZ
 

 

0

Találatok: 1

Publication author

offline 12 perc

dali300

Avatar 235
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 498Publics: 1343Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 + 18 =

Password generation