Collegium Musicum – Live (1973) • Opus

Marián Varga 1969-ben alapította meg Csehszlovákia első art rock zenekarát, a Collegium Musicumot. (Ehhez az angol The Nice együttes jelentette számára az inspirációt, melynek koncertját Prágában látta). Az együttes repertoárjában főleg instrumentális kompozíciók szerepeltek, beleértve Bartók, Haydn, Prokofjev, Sztravinszkij műveinek feldolgozásait, valamint eredeti szerzeményeket, amelyek magukon viselték a zenei posztmodernizmus jeleit. A Collegium Musicum 1979-es feloszlása után Varga a magányos pályafutást választotta. Marián Varga a 70-es években valami olyasmit hozott a szlovák zenébe, ami ellentmondott a “Kedves Vezetők” gondolkodásának. Ez a zene tele volt lázadással, rakoncátlansággal és persze mesteri zenei érzéssel és ízléssel.

Collegium Musicum is a Slovak art rock / progressive rock band formed by Marián Varga and Fedor Frešo in Czechoslovakia in late 1969, best known for their complex, predominantly instrumental compositions centred around Varga’s keyboards/organ, and for their interpretations of classical works by Rimsky-Korsakov, Stravinsky, Bartók, and others. While never achieving mainstream popularity, the band was among the most influential formations on the Czech/Slovak music scene in the 1970s, drawing comparisons to the Emerson, Lake & Palmer, and featured some of the foremost Slovak rock instrumentalists, including Fedor Frešo (bass), František Griglák (guitar), and others. Known for their live performances, Collegium Musicum enjoyed a revival through touring in the late 1990s and late 2000s, particularly among younger generation.

Tracks Listing:
1. Burleska ~ Burlesque (11:01)
2. Si nemozná ~ You are impossible Part 1 (8:54)
3. Si nemozná ~ You are impossible Part 2 (8:01)
4. Monumento ~ Monument (14:42)

Line-up:
Marián Varga / organ
Fedor Frešo / bass guitar
Dušan Hájek / drums

Annak ellenére, hogy Marián Varga számára a szuperlatívuszok és dicséret ellenszenves volt, a SME-nek adott interjújában mégis elmondta, hogy a Zelená pošta (Zöld posta) című albumot Nyugaton úgy értékelték, mint a legjobb lemezt, ami kommunista országban megjelent.

https://links.snahp.it/DuXTtj1eQx61scT6XKXBc9ulYBP53AMvC7k

• Köszönjük susdomes a lemezt! •
 

 

0

Találatok: 11

Publication author

offline 9 óra

dali300

Avatar 262
Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem.
/Vásáry Tamás/
Comments: 529Publics: 1364Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem. /Vásáry Tamás/

Collegium Musicum – Live (1973) • Opus

” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × 4 =

Password generation