Gary Clark Jr. – Blak and Blu (2012) Warner Bros. Records

Gary Clark Jr.

“A ’84-es születésű Gary Clark Jr. a mindennél tágasabb texasi égbolt alatt, Austinban nőtt fel. Gyerekkorától kezdve a zenének élt, és fiatal kora ellenére ma már a legnagyobbakkal játszhat együtt: a Fehér Házban B.B. Kinggel és Buddy Guy-jal, a Rolling Stones 50. évfordulós koncertjén Jaggerékkel, de Eric Clapton és Jeff Beck mellett is gitározhatott már a texasi zenész.
Gary Clark Jr. a Texas blues új csillaga, aki a tradicionalista szubkultúrából ki-kilépve a társműfajokat is beemeli a repertoárjába. A szélesebb merítés igényét mutatja a 2012 végén megjelent Blak and Blu albuma, ami az énekes-gitáros első mainstream kiadónál megjelent nagylemeze a 2004 óta kiadott underground lemezei után.

A lemez bluest, a blues gyökerű rockot, hard rockot, klasszikus soult és funkot elegyítő hangzásában nincs sok eredetiség, de hát nem ez is a lényeg: az a kérdés, hogy tudja-e csipőből és csuklóból hozni a kötelező kűröket, s ugyanolyan természetességgel hozzáadni a sajátos garyclarkságot. A lemezt nyitó, slágernek választott Ain’t Messin’ Round mindezt teljesíti, tízpontosan. Tökéletes, kortalan sláger húzós ritmussal, fülbemászó és kőegyszerű refrénnel, és a végén – döbbenet a kétezertízes években – ízes gitárszólóval. A szám és a lemez első két sora („I don’t believe in competition / Ain’t nobody else like me around”) egyrészt egy szokásos kiafaszagyerek-kiállás, másrészt viszont egy csavarral tökéletes leírása Gary Clark Jr. helyzetének és lehetséges pályájának. A pop 2013-ban nem erről a műfajról, nem erről az attitűdről, pláne nem az elnyújtott gitárszólókról és a blues hangulatáról szól. Gary Clark Jr. divatjamúlt – és éppen ezért időtálló.” (Rajcsányi Gellért, mandiner.hu)

A számok:
1. “Ain’t Messin ‘Round” 4:09
2. “When My Train Pulls In” 7:45
3. “Blak and Blu” (Gary Clark, Jr., Gil Scott-Heron, Brian Jackson, Don Robey) 4:06
4. “Bright Lights” 5:24
5. “Travis County” 3:38
6. “The Life” 5:05
7. “Glitter Ain’t Gold (Jumpin’ for Nothin’)” (Gary Clark, Jr., Doyle Bramhall II, Justin Stanley, Ali Tamposi, Mike Elizondo) 4:18
8. “Numb” 5:26
9. “Please Come Home” 4:16
10. “Things Are Changin'” 3:59
11. “Third Stone from the Sun/If You Love Me Like You Say” (Jimi Hendrix, Little Johnny Taylor) 9:37
12. “You Saved Me” 6:11
13. “Next Door Neighbor Blues” 3:01

A zenészek: Gary Clark, Jr. – lead and backing vocals, lead and rhythm guitar, bass, drums, programming, trumpet, percussion, congas; Zapata! – rhythm guitars; Mike Elizondo – bass, fuzz guitar, keyboards, percussion, programming; Zac Rae – Keyboards, hammond organ, wurlitzer, piano, vibraphone; J.J. Johnson – drums, percussion; Scott Nelson – bass; Satnam Ramgotra – tabla, percussion; Danny T. Levin – trumpet, trombone, flugelhorn; David Moyer – tenor saxophone, baritone saxophone; Stevie Black – strings

https://tinyurl.com/yyghj6ug

0

Visits: 9

Publication author

offline 4 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Gary Clark Jr. – Blak and Blu (2012) Warner Bros. Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × 1 =

Password generation