Neil Young & Crazy Horse – Rust never sleep (1979/1994) Reprise Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat négyszáznegyvennegyedik (444) lemeze Neil Young és a Crazy Horse koncertalbuma.“1979 nyara – ez már közelmúlt. A Csillagháború csuklyás legénysége egész napos megfeszített munkával építi fel a színpadot. Minden gigantikus, kolosszális, minden, amit felhordanak, emberfeletti méretű. A középpontban egy mikrofonállvány – kilenc méter magas. A háttérben 12 méter magas konténerek tornyosulnak. A közönség lélegzetvisszafojtva várja a koncert kezdetét. A műszaki személyzet leemeli az egyik konténer tetejét, félhomály van. A technikusok munkája nyomán kibomlik a konténerből az egyik erősítő. Korai Fander konstrukció – csak éppen mintegy tizenkétszeres nagyításban. Csend van, aztán agyszerre valaki felsikolt. Ő látta meg először. Az erősítő tetején embriópózban, összegömbölyödve fekszik az énekes, akiért ma itt több ezren összegyűltek: a megújhodott Neil Young. Újra csúcson, újra a magasban. Jelképesen is. Újabb jelkép: az embrió világa jön. Young ismét, ki tudja hányadszor születik. Felül az óriás erősítő tetején, kezében akusztikus gitár, harmonika. A közönség zúg, tombol. Kezdődik a koncert.

Az “akusztikus” Neil Young jelentéktelennek, aprónak tűnik az óriás konténerek között – ez akár jelkép is lehet. A show-business egyre nyomasztóbb, egyre kegyetlenebb követelményei és törvényei, a teljesítésükhöz, kielégítésükhöz szükséges technikai eszközök szinte már ellenőrizhetetlen túlburjánzása – s köztük az ember, aki eltörpül abban az óriási gépezetben.

Négy dalt ad elő egymagában, aztán néhány pillanatra újra a technikusoké a terep. Három újabb óriás erősítő szabadul ki konténerfogságából. Az erősítők előlapjába ajtókat vágtak most ezeken az ajtókon robban a színpadra a három Crazy Horse-fiú: Sampedro, Molina és Talbot. Csatlakoznak a showhoz, és ami ettől kezdve a színpadon történik, az maga a színtiszta rock.” (passzio.hu)

A lemezt a Rolling Stone magazin 1979-ben az év albumának választotta, 2003-ban a minden idők 500 legjobb albumának listáján pedig a 350. helyre sorolták.

A számok:
Első (akusztikus) oldal
1. My My, Hey Hey (Out of the Blue) Neil Young, Jeff Blackburn 3:45
2. Thrasher Neil Young 5:38
3. Ride My Llama Neil Young 2:29
4. Pocahontas Neil Young 3:22
5. Sail Away Neil Young 3:46

Második (elektromos) oldal
1. Powderfinger Neil Young 5:30
2. Welfare Mothers Neil Young 3:48
3. Sedan Delivery Neil Young 4:40
4. Hey Hey, My My (Into the Black) Neil Young 5:18

A zenészek: Neil Young — vocals, guitars, harmonica, organ, percussion; Frank “Poncho” Sampedro — electric guitar, backing vocals on side two; Billy Talbot — bass, backing vocals on side two; Ralph Molina — drums, backing vocals on side two; Nicolette Larson — vocal on “Sail Away”; Joe Osborn — bass on “Sail Away”; Karl T. Himmel — drums on “Sail Away”.

https://tinyurl.com/y552m8jc

0

Visits: 16

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

19 − négy =

Password generation