Bob Marley & The Wailers – Natty Dread (1974/2000) Island/Speakers Corner

Bob Marley

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat háromszázhuszonnegyedik (324) lemeze a jamaikai Bob Marley tizedik albuma.

Bob Marley Robert Nesta Marley néven született a karibi sziget egyik eldugott falujában, egy fehér apa és egy fekete tinédzser lány gyermekeként. A zenei karrier reményében tizennégy évesen ment Kingstonba, ahol a reggae atyjának számító Joe Higgs vette szárnyai alá. Ő hozta össze a Wailers együttest, amelyben Marley mellett a műfaj másik két legendája, Peter Tosh és Bunny Livingstone zenélt. Jóllehet volt néhány helyi sikerük, túl messzire nem jutottak, így 1966-ban a feloszlás mellett döntöttek. Marley megnősült, fél évig egy amerikai autógyárban dolgozott, majd hazatérve újjáalakította a Wailerst.

Kutatni kezdte a reggae spirituális gyökereit és eljutott az etiópiai eredetű rasztafari szektához, amely Hailé Szelasszié etióp császárban látta a megváltót. Élete, személyisége is megváltozott: nem csak a jellegzetes, fürtökbe font raszta-frizurát kezdte hordani, visszatért az afrikai gyökerekhez, évekkel megelőzve az Egyesült Államokbeli “afro-amerikai” ébredést. A Wailers nem csak szórakoztatni akart, kiállt az elnyomottak, a szegények mellett, a hitről és a szabadságról énekelt, amibe beleértették a marihuána fogyasztásának szabadságát is.

A Wailers első, Jamaicán kívül is terjesztett lemeze, a Catch a Fire 1973-ban jelent meg, Marley neve a következő évben lett világszerte ismert, amikor Eric Clapton feldolgozta I Shot the Sheriff című szerzeményét. A Wailers 1974a soul nagy csillagának számító Sly and the Family Stone előzenekaraként mutatkozhatott be az amerikai közönségnek, néhány előadás után azonban kirúgták őket a turnéból: sokkal nagyobb sikerük volt, mint a fő attrakciónak. Nem sokkal később Tosh és Livingstone a szólókarrier reményében kilépett (mindkettő sikeres lett, de korántsem annyira, mint Marley).

A dalok:
Side one
1. “Lively Up Yourself” (Bob Marley) – 5:11
2. “No Woman, No Cry” (Vincent Ford) – 3:46
3. “Them Belly Full (But We Hungry)” (Lecon Cogill/Carlton Barrett) – 3:13
4. “Rebel Music (3 O’Clock Roadblock)” (Aston Barrett/Hugh Peart) – 6:45

Side two
1. “So Jah Seh” (Rita Marley/Willy Francisco) – 4:27
2. “Natty Dread” (Rita Marley/Alan Cole) – 3:35
3. “Bend Down Low” (Bob Marley) – 3:22
4. “Talkin’ Blues” (Lecon Cogill/Carlton Barrett) – 4:06
5. “Revolution” (Bob Marley) – 4:23

A zenészek:
Bob Marley- lead vocals, rhythm guitar
Aston Barrett – bass guitar
Carlton Barrett – drums, percussion
Bernard “Touter” Harvey – piano, organ
Al Anderson – lead guitar
The I-Threes (Rita Marley, Judy Mowatt, Marcia Griffiths) – backing vocals

https://tinyurl.com/y4ksxo49

0

Találatok: 4

Publication author

offline 5 nap

Levin

Avatar 617
Comments: 2268Publics: 4756Registration: 22-09-2017

Bob Marley & The Wailers – Natty Dread (1974/2000) Island/Speakers Corner

” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

13 − 1 =

Password generation