Randy Newman – Good Old Boys (1974) Reprise Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat háromszázhuszonharmadik (323) lemeze az amerikai Randy Newman ötödik albuma.

Randy Newman, azaz teljes nevén Randall Stuart Newman 1943. november 28-án született Los Angelesben. A család Randy pár hónapos korában New Orleansbe települt, de tizenegy év elteltével visszaköltöztek korábbi lakhelyükre, azonban a New Orleansben eltöltött gyermekévek vitathatatlanul óriási hatással voltak Newman munkásságára. Bár szülei nem kötődtek a zenéhez (anyja titkárnő, apja gyógyszerész volt), azonban atyai nagybátyjai révén az Egyesült Államok egyik leghíresebb zeneszerző-családjához tartozik. Így olyan ikonok igazgatták a fiatal Randy zenei fejlődését, mint Alfred Newman, aki a maga negyvenöt Oscar-jelölésével és kilenc elnyert díjával Hollywood egyik legmeghatározóbb alakja volt. Másik nagybátyja, Lionel Newman szintén tucatnyi akadémiai jelölés és díj tulajdonosának tudhatta magát, sőt harmadik nagybátyja, Emil is rengeteg filmhez komponált zenét. Ebben a páratlan muzsikusi légkörben nem volt kérdés, hogy a család fiatalabb tagjai is a zene felé fognak fordulni. Randy Newman mellett unokaöccsei, Thomas és David is ismert komponisták lettek, valamint a család egyik ifjabbik tagja, Joey is a zeneszerzésre adta a fejét.
Randy Newman életműve két részre különíthető: ő az USA egyik legnépszerűbb, legelismertebb énekes-dalszerzője, valamint filmzeneszerzője
1968-ban jelent meg Randy első szólóalbuma, mely a saját nevét viselte. A lemez ugyan kritikai sikert aratott, de a slágerlisták elejének a közelébe sem került. Az első igazán sikeres önálló albuma 1970-ben jelent meg, ez volt a “12 Songs”. A lemezen olyan ismert zenészek voltak alkotótársai, mint Clarence White vagy Ry Cooder. A kritikai siker ismét hangos volt, olyannyira, hogy az albumot a mai napig a hetvenes évek tíz legjobbja között tartják számon, azonban a közönséget akkoriban még ez sem hozta annyira lázba.
Newman ötödik nagylemeze 1974-ben jelent meg, ez volt a politikai felhangoktól sem mentes “Good Old Boys”, mely újfent hatalmas kritikai sikert aratott, ráadásul emellett már a közönség is megkedvelte a szerző stílusát, így az album szép eladási siker is lett. (filmzene.net)

A dalok:
01. Rednecks 3:07
02. Birmingham 2:45
03. Marie Newman 3:07
04. Mr. President (Have Pity on the Working Man) 2:45
05. Guilty 2:30
06. Louisiana 1927 2:54
07. Every Man a King (Huey Long, Castro Carazo) 1:02
08. Kingfish 2:42
09. Naked Man 3:06
10. Wedding in Cherokee County 3:07
11. Back on My Feet Again 3:30
12. Rollin’ 2:53

A zenészek:
Randy Newman – hangszerelés, karmester, zongora, elektromos zongora, szintetizátor, ének
Ry Cooder – slide gitár a Back On My Feet Again-en
John Platania – elektromos gitár
Ron Elliott – akusztikus gitár
Dennis Budimir – akusztikus gitár
Al Perkins – pedal steel gitár
Russ Titelman – basszusgitár
Willie Weeks – basszusgitár
Red Callender – basszusgitár
Jim Keltner – dob
Andy Newmark – dob
Bobbye Hall Porter – ütőhangszerek
Milt Holland – ütőhangszerek
Glenn Frey – háttérvokál
Don Henley – háttérvokál
Bernie Leadon – háttérvokál

https://tinyurl.com/y5hjgapt

0

Visits: 1

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 + tizenhét =

Password generation