Nigel Kennedy – Kafka (1996) EMI

Nigel Kennedy (Brighton, 1956. december 28. –) brit hegedű-, és brácsaművész, akit a világ egyik vezető hegedűvirtuózaként tartanak számon. Egyedülálló tehetsége friss energiát hozott a klasszikus és kortárs zeneirodalomba. Kennedy szülei maguk is zenészek voltak: apja hivatásos csellista, anyja zongoratanárnő.

Hatévesen kezdett el hegedülni; már igen fiatalon, hétéves korától kezdve Yehudi Menuhin támogatta; helyet biztosított számára világhírű iskolájában – és mint Menuhin halála után kiderült – ingyen és bérmentve. Ezután 16 évesen a rangos New York-i Julliard Schoolban Dorothy Delay növendéke lett. Eközben Stéphane Grappelli a dzsesszimprovizáció rejtelmeibe is bevezette.

1977-ben volt debütáló koncertje a Royal Festival Hallban, a Riccardo Muti vezényelte Londoni Filharmonikusokkal a Mendelssohn: Hegedűversenyt játszotta. 1980-ban mutatkozott be a Berlini Filharmonikusokkal, illetve 1987-ben a New York-iakkal. Egy súlyos nyakszirti sebészeti beavatkozást követően 1992-ben Kennedy ideiglenesen búcsút mondott a koncertezésnek. Ez alatt az öt év alatt számos saját szerzeménye született, amelyeket a kelta népzene, a rock- és dzsessz-zene elemeinek ötvözésén alapszik.

Miután évekig klasszikus zenét játszott, 1996-ban megjelentette Kafka című saját albumát, saját szerzeményeivel. Javaslom, hallgassátok meg róla az I Believe in God című dalt (a könnyebbség kedvéért ez a mutatványszám), és garantáltan átértékelitek magában mindazt, amit hegedűről addig gondoltatok.

Kennedy 38 éves fejjel látott neki megírni néhány saját kompozíciót. Mivel azonban gondolatainak pontos megjelenítéséhez a klasszikus zene adta keretek szűknek bizonyultak, merészen merített más zenei stílusokból, és azok kifejezésformáit többé-kevésbé sikerült is integrálnia saját zenéjébe. 

Hogy mi köze az expresszionista próza egyik legnagyobb alakjának Nigel Kennedy zeneszerzői próbálkozásaihoz, a lemez meghallgatása után sem derül ki, gyanítom, ezzel hősünk csak különcségét, illetve a világgal való problematikus viszonyát kívánta érzékeltetni. 

Tracklist:

01 – Autumn Regrets
02 – I Believe In God
03 – Transfigured Night
04 – Melody In The Wind
05 – From Adam To Eve
06 – Fallen Forest
07 – Innig
08 – Soleil Levant Sur La Seine
09 – New Road
10 – Solitude
11 – Breathing Stone

Külön köszönet Nagygazemberimi-nek a lemezért és az eredeti feltöltésért!

https://tinyurl.com/y5uskody

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

7 + 14 =

Password generation