The Verve – Urban Hymn (1997) • Virgin

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 858-ik lemeze.

A The Verve a britpop műfaj egyik legrégebbi képviselője, bár népszerűségük azért elmarad a műfaj óriásai (Oasis, Blur) mögött. 1990-ben alapította Richard Ashcroft énekes, Nick McCabe gitáros, Simon Jones basszusgitáros és Peter Salisbury dobos. Később csatlakozott hozzájuk Simon Tong gitáron és billentyűs hangszereken. A banda 1999-ben, belső ellentéteik miatt feloszlott. 2007-ben ismét összeálltak az eredeti felállással, ennek azonban két év múlva ismét feloszlás lett a vége.

A „Bittersweet Symphony” 1997 júniusában jelent meg kislemezen, három hónappal később pedig az Urban Hymns című nagylemezen is. A dal szövegét – dalaik többségéhez hasonlóan – Richard Ashcroft szerezte, zenéje azonban egy 1966-os felvételre épül, mely nem más, mint a Rolling Stones „The Last Time” című számának szimfonikus zenekarra áthangszerelt, szöveg nélküli feldolgozása; ezt David Whitaker hangszerelte, a felvétel pedig Andrew Oldhamnek, a Stones eredeti menedzserének zenekarával készült. Emiatt Mick Jagger és Keith Richards nevét is fel kellett tüntetniük a szerzőknél.

Szövegének tartalmáról már a cím („Keserédes szimfónia”) is sokat elmond. Ez a szimfónia maga az élet, ahol próbálsz megélni, és a pénz rabszolgája maradsz mindhalálig (“Trying to make ends meet, / You’re a slave to money, then you die.”), hiába próbálsz kitörni ebből, nem megy (“No change, I can’t change…”), és nem tudsz önmagad lenni, mert mindig valakinek meg akarsz felelni (“But I’m a million people from one day to the next”). (Sokáig lehetne még boncolgatni a szöveget).

01. Bitter Sweet Symphony
02. Sonnet
03. The Rolling People
04. The Drugs Don’t Work
05. Catching the butterfly
06. Neon Wilderness
07. Space and Time
08. Weeping Willow
09. Lucky Man
10. One Day
11. This Time
12. Velvet Morning
13. Come On

The Verve:
Richard Ashcroft – ének, gitár
Nick McCabe – szólógitár
Simon Jones – basszusgitár
Peter Salisbury – dob
Simon Tong – gitár, billentyűk

További közreműködők:
Youth – producer (Bitter Sweet Symphony, Sonnet, The Drugs Don’t Work, Lucky Man, One Day, This Time, Velvet Morning) [Killing Joke]
Chris Potter – producer (The Rolling People, Catching the Butterfly, Neon Wilderness, Space and Time, Weeping Willow, Come On, Deep Freeze), hangmérnök, keverés, rögzítés
The Verve – producer
Liam Gallagher – háttérvokál (Come On) [Oasis]
Mel Wesson – programozás
Paul Anthony Taylor – programozás
Will Malone – karmester, vonósok, hangszerelés

https://links.snahp.it/eN8gAcXMRHr2aWybXonNjCtcb5gTaTG09Qv

Az elmúlt 22 évben a The Verve nevű zenekar egyetlen pennyt sem kapott Bitter Sweet Symphony című daláért, mivel a dal jogai a Rolling Stonesnál voltak. A dal miatt – szinte rögtön a megjelenés után – hatalmas jogi vita alakult ki, ugyanis a The Verve a Rolling Stones The Last Time című dalának szimfonikus változatát használta fel hozzá.

1997-ben Jaggerék akkori menedzsere beperelte a The Verve-öt, és elérte, hogy a Bitter Sweet Symphony dalszerzői hivatalosan is Mick Jagger és Keith Richards legyenek: ez azt jelenti, hogy eddig náluk landolt minden dalból érkező bevétel.

Nemrég amikor a The Verve frontembere, Richard Ashcroft Ivor Novello-díjat kapott, bejelentette, hogy Mick Jagger és Keith Richards 22 év után átadták neki a dalszerzői jogot, így mostantól Ashcroft kapja a pénzt, akárhányszor szólal meg a Bitter Sweet Symphony.
 

 

 

 

0

Találatok: 1

Publication author

offline 5 nap

dali300

Avatar 209
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 500Publics: 1331Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt + 6 =

Password generation