Hildegard von Bingen – Vision: The Music Of Hildegard Von Bingen (1994) • Angel Records

Európa első sztárzeneszerzője nő volt. Nem is akármilyen. Hildegard von Bingen a XII. század legkülönösebb és egyik legfontosabb zeneszerzője volt. Hildegardnak már gyermekként elképesztő, metál lemezborítókra kívánkozó látomásai voltak, amiket később három nagy könyvben foglalt össze. Na és hogy milyen volt bingeni Szent Hildegard zenéje? Első hallásra olyasmi mint a gregorián, de mégis érezni, hogy valamiben más. Természetesen nem csak abban, hogy nő(k) énekli(k). Egyrészt simán énekelhetné a darabjait férfikar is, másrészt a gregorián előadása sem nemfüggő ma már.

Sokkal fontosabb, hogy szabadabban mozog. A gregoriánoknak viszonylag kicsi a hangterjedelme (a dal legmélyebb és a legmagasabb hangja közt nincs akkora távolság), és azon belül is kicsiket ugrik egyik hangról a másikra (két egymást követő hang között sincs akkora távolság).

Hildegard von Bingen zenéjében sokkal gyakoribbak a nagy ugrások, és sokkal szélesebb a dalok hangterjedelme. Fürgébben jön-megy a dallam. SOKKAL NÉPDALSZERŰBBEK, MINT A GREGORIÁN DALOK.

Hogy milyen lehetett az eredeti hangzás, azt csak találgatni lehet. Nem tudjuk a tempót, nem tudjuk, használtak-e hangszereket a zenében, és azt sem, hogy hol szólalt meg kórus és hol szólóének.
/index.hu/

01. Praise For The Mother (O Virga AC Diadema)
02. Only The Devil Laughed (Sed Diabolus)
03. Vision (O Euchari In Leta Via)
04. Song To The Mother (O Viridissima Virga)
05. The Living Light
06. Wherever (Unde Quocumque)
07. For The Virgin (O Frondens Virga)
08. For The Creator (O Quam Mirabilis)
09. This Honorable Fame (Deus Enim Rorem)
10. The Anointing
11. For The Trinity (Laus Trinitati)
12. The Chalice (O Vas Nobile)
13. Divine Love (Karitas Habundat)
14. The Flower Gleams (Hodie Aperuit)
15. From This Wicked Fall (Cum Erubuerint)
16. Living Fountain (O Vivens Fons)
17. Vision (O Euchari In Leta Via) (Full Length)

Performer:
Emily Van Evera, Sister Germaine Fritz, Catherine King – vocals
Abraham Laboriel, Marcus Miller, John Patitucci – bass
Bashiri Johnson – percussion
Richard Souther – arranger 

https://links.snahp.it/atCAZHm8gWPMs2esDunllcuyBDYOZWL8VyJ

– Amikor meghívták Kölnbe, hogy ítéljen el egy eretnek mozgalmat (a katharokat), a beszéde után az egész papságot lehordta.

– Halála után a kolostorában és bencés körökben is egyből nagy tiszteletnek örvendett, de a szentté avatása nem ment olyan gyorsan, mint mondjuk II. János Pál pápáé. Több mint 8 évszázaddal később, CSAK 2012-BEN AVATTA SZENTTÉ XVI. BENEDEK.
 

0

Találatok: 5

Publication author

offline 4 nap

dali300

Avatar 144
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 455Publics: 1314Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × három =

Password generation