NEU! – Neu!’75 (1975) • Grönland

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 329-ik lemeze. A Neu! volt bizonyos értelemben a krautrock alapzenekara, ráadásul sok más résztvevővel is dolgoztak együtt a szcénából, és nekik köszönhető az, amire ma “krautrockos” hangzásként utalnak.

A hatvanas évek végén bukkantak fel egy kettészakított ország nyugati felében, a föld alól jöttek furcsa frizurával, szakállal és arcberendezéssel, varázsgombát reggeliztek és LSD-t ebédeltek, radikálisok voltak és káoszban utaztak. És a jövő zenéjét játszották. A hetvenes évtized legizgalmasabb nem angolszász popzenéje Nyugat-Németországból szabadult rá a világra és teremtette meg az alapjait egy egész csomó akkor még nem is létező zsánernek a poszt-punktól az elektronikán át a poszt-rockig. Willy Brandt, Rudi Dutschke, RAF, müncheni olimpia, analóg szintetizátorok… .

David Bowie és Brian Eno Berlinben alkottak a krautrock által ihletve nagyot, olyan poszt-punk zenekarok, mint a PiL, a Joy Division vagy a Talking Heads bátran merítettek az örökségéből.

01. Isi
02. Seeland
03. Leb Wohl
04. Hero
05. E-Musik
06. After Eight

Personnel:
Michael Rother – guitar, piano, synthorg, electronics, vocals
Klaus Dinger – drums (1,2,3), percussion, synclavier, orgel, guitar & vocals (4, 5, 6)
Guests:
Thomas Dinger – drums (4,5,6)
Hans Lampe – drums (4,5,6)
Konrad “Conny” Plankproducer, engineer

https://links.snahp.it/WYE316RKCHVP4c2fAzdbZnUhh5PRc9LJJSY

………………………………………………………………………………………………………….

01. Állítsd angolra az oldalt.

02. Slow Download/(Stáhnout pomalu) > beírni a kódot > felugrik egy reklám – közben elindul a letöltés > kb. 8 másodpercet várni és a reklámot be lehet zárni.

…………………………………………………………………………………………………………………….

KÁPOSZTAROCK? – KRAUTROCK KALAUZ KEZDŐKNEK

A német rockzenét általában nem szokás nagy becsben tartani külföldön: eleve milyen nyelven énekelnek már, haha – oké, a Kraftwerk, de azok is robotok, a többi meg kit érdekel? Pedig volt idő, amikor a németek az angolszász rockzene előtt jártak, nem is egy lépéssel. Az ebben az időszakban – a hetvenes évek elején – született, előremutató német zenéket sorolják a krautrock gyűjtőnév alá.

A krautrockkal az a legnagyobb probléma, hogy eleve a neve is brit gúnynéven alapul, és képtelenség meghatározni, stílusilag mit értünk alatta pontosan. A szakirodalomban ugyan használják a “krautrockos” jelzőt a monoton, repetitív, minimalista hangzású zenékre, de ez csak a zenekarok egyik részére igaz. Ugyanúgy nem igaz az sem, hogy mindegyikben fontos szerep jutott volna az elektronikának/szintetizátoroknak, vagy éppen a hallucinogén drogoknak.

Vagyis krautrock alatt a hatvanas évek legvégén és a hetvenes évek elején megjelenő, így vagy úgy kísérleti/progresszív/pszichedelikus zenét csináló német előadókat szokás érteni. Ebbe nagyon különböző zenék is beletartoznak. Kevesen vannak, akiknek ebből minden bejön, viszont ha egyetlen jó krautrock számot sem találsz, akkor valószínűleg veled van a baj.

Ajánlott cikk: /itt/ 
 

0

Találatok: 3

Publication author

offline 3 óra

dali300

Avatar 104
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 455Publics: 1322Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kettő + tíz =

Password generation