Péter Szervánszky – Béla Bartók: Violin Concerto No. 2 (2019) BMC Records

Szervánszky Péter 1913-ban született Budapesten, művész- és zenész családban. Amikor 1931-ben jelentkezett a Liszt Ferenc Zeneakadémia művészképzőjébe, azonnal felvették, a híres hegedűművész- és tanár Hubay Jenő osztályába. 1935 és 1943 között, 22 éves korától a Budapesti Hangversenyzenekar koncertmestere volt.

Bartók növendéke, Mészáros Margit segített Szervánszky Péternek, hogy hegedűs kolléganőjével, Szécsi Magdával, több alkalommal is előjátszhasson Bartóknak. Többek között Bach két hegedűre írott versenyművét és Bartók 44 Duó-ját a zeneszerző Csalán úti otthonában.

Bár Bartók 1940-ben elhagyta Magyarországot, Szervánszky ezután is elkötelezett előadója maradt a műveinek. Több ízben játszotta a Két Portré hegedűszólóját, és Petri Endrével a hegedűre és zongorára írott Rapszódiát. Legtöbbször Solymos Péterrel szólaltatott meg Bartók műveket, többek között az mindkét Hegedű-zongora szonátát 1943-ban. (A háború után a két szonátát a BBC számára Londonban is eljátszották. Ezt az előadást lemezre rögzítették többszöri lejátszás céljából, de sajnos a felvétel elveszett.) Később Szervánszky a hegedűre írt Szólószonátát is megszólaltatta, melyet Bartók Yehudi Menuhin számára komponált New York-ban.

Magyarországon, Bartók hazájában nemcsak az egyre romló háborús helyzet hátráltatta a Hegedűverseny bemutatását, hanem az is hogy közel két éven keresztül nem tudtak kapcsolatot teremteni Székely Zoltánnal, hogy megkérdezhessék a darab magyarországi előadási lehetőségéről. Mire megtalálták őt, a számára fenntartott exkluzivitás megszűnt, tehát 1941. szeptember 1-től már őnélküle is előadhatták a művet. További nehézséget jelentett, hogy csak egy zenekari partitúra állt rendelkezésre, amit Bartók, a zenetudós Szabolcsi Bencénél hagyott Budapesten a zenekari szólamok nélkül. (A Hegedűversenyt a Boosey & Hawkes 1941-ben adta ki, de ebben az időben Magyarországon nem lehetett hozzájutni.) Most is Bartók növendéke, Mészáros Margit segített előteremteni a szólamok kimásolásának költségeit. Az előadást eredetileg 1942-re tervezték, de időközben Szervánszky Pétert behívták katonának.

Végül az egyre kényszerítőbb háborús helyzet ellenére is felmentették őt a katonai szolgálat alól, s ennek köszönhetően kerülhetett sor a magyarországi bemutatóra 1944. január 5-én. Sajnos, ez az egyetlen felvétel, amely megőrizte játékát.

Elég csak meghallgatnunk a Hegedűverseny kezdetét, hogy Szervánszky Péter játékának elementáris és szenvedélyes szépségéből megérezzük egy rendkívüli művész jelenlétét.

1945-ben elhagyta Magyarországot. 1949-ig Olaszországban hangversenyezett és tanított, 1949-ben Peruba települt át, ahol elsősorban pedagógusként tevékenykedett. Miért nem tért vissza előadóként soha Európába ez a különleges tehetségű művész? Egy bátyjával folytatott és hangszalagra rögzített beszélgetésben Szervánszky Péter művészi hitvallását is megfogalmazta. Elmondta, hogy mindig is a nyugodt gyakorlásban lelt igazi örömet, mert a zenében való elmélyülés, az útkeresés volt számára a legfontosabb. Koncertekért, kapcsolatokért harcolni bármi áron, nem szeretett és nem is akart. Limában nyugalomra és otthonra talált: gyakorolt és tanított. Miután 1977 tavaszán agyvérzés érte, visszatért Budapestre, ahol testvérei ápolták haláláig, 1985-ig.

Tracklist:

01 – Violin Concerto No. 2: I. Allegro non troppo
02 – Violin Concerto No. 2: II. Andante tranquillo
03 – Violin Concerto No. 2: III. Allegro molto

http://tiny.cc/hu1tgz

Ha kicsomagoláskor jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

0

Visits: 6

Publication author

offline 1 hónap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

14 − 6 =

Password generation